Parada

Pisalo se je leto 1969. Homoseksualnost je bila kaznivo dejanje v 49 od 50 zveznih držav ZDA. Postreči pijačo razkriti homoseksualni osebi ni bilo zakonito. Če si bil gej, lezbijka, biseksualna ali transspolna oseba, običajnega življenja zate ni bilo. Ne doma, v družini, ne v šoli, ne v službi, ne v fari, ne na ulici, na plaži, nikjer v javnosti in niti zasebno. Niti zasebno. Verbalno, psihično in fizično nasilje nad homoseksualno in transspolno populacijo je bilo norma. Diskriminacija sistemska.

Če si bil gej, lezbijka, biseksualna ali transspolna oseba, je bil edini relativno varen žep življenja zate podzemlje. Zakoten lokal Stonewall Inn v New Yorku je bil eden takšnih. Upravljala ga je mafija. Ne iz humanitarnih vzgibov. Alkohol je redčila z vodo in mastno služila na kriminalizirani populaciji. S policijo je bila dogovorjena, da je včasih zamižala na eno oko. Policijske racije so bile kljub temu stalnica. Gostje so razvili sistem opozarjanja. Ko se je policija bližala, so pomežiknili z lučmi, plešoči pari so se razpustili in se pripravili na racijo. Moške so pregledovali policisti. Ženske in transspolne osebe policistke. Kdor ni bil oblečen, ali ni izgledal, ali se ni vedel “spolu primerno”, je bil aretiran. Postopki niso bili nežni. Kazen je bila denarna ali zaporna. Objavljena imena v časopisih so prinesla še družinsko in družbeno izobčenje. In izgubo službe. In tako večer za večerom. Leto za letom.

Praznujemo zamolčano zgodovino, ki je v šoli ne predavajo in o kateri mediji, pogosto ujeti v stereotipnost poročanja, mnogokrat pozabljajo.

Generacije LGBT-oseb so bile prisiljene živeti skrito, zatrto, tiho, nevidno. Do tiste velike noči, 28. junija 1969, ko so LGBT-osebe v Stonewall Innu rekle: ”Dovolj!” Se uprle policijskemu nasilju, jo med racijo napadle, zaprle v lokal in v veličastnem uporu nasilno demonstrirale. Pet noči zaporedoma. Letele so granitne kocke. Gorelo je. Pokale so kosti in tekla je kri. V nobenem drugem uporu policija ni bežala pred demonstranti, pravijo. V uporu “poženščenih in mehkužnih” s transspolnimi osebami in kraljicami preobleke na čelu pa je. Najbolj osramočena, ponižana, zasmehovana in poteptana populacija ZDA, ki ni imela več ničesar izgubiti, je pokazala zobe. Tista junijska noč 1969 je sprožila sodobno gibanje za emancipacijo LGBT-oseb. In ga v ZDA postavila ob bok mirovniškemu gibanju, gibanju za enakopravnost temnopoltih in gibanju za enakopravnost žensk. Leto zatem so v spomin na dogodek organizirali prvo Parado ponosa. Tisti Dovolj! sredi New Yorka pa je z leti postal globalen. Rodilo se je sodobno svetovno gibanje za enakost pred zakonom in enake možnosti LGBT-oseb.

V moji družini je junij praznični mesec. 28. junij pa božič. Praznujemo spomin na upor, ki je rodil svetovno gibanje, zaradi katerega lahko jaz in ljudje, ki jih imam neizmerno rad, živimo svobodno. To za generacije pred mano ni bilo samoumevno. Praznujemo hvaležnost tistim pravnikom, ki so leta 1977 dekriminalizirali homoseksualnost v Sloveniji in tisti generaciji aktivistov, ki je leta 1984 začela domače LGBT-gibanje in ga ukoreninila v kulturi. In v prodemokratičnih novih družbenih gibanjih. Praznujemo zamolčano zgodovino, ki je v šoli ne predavajo in o kateri mediji, pogosto ujeti v stereotipnost poročanja, mnogokrat pozabljajo.

Praznujemo vztrajnost LGBT-nevladnih organizacij, ki namesto vlad že 36 let opravljajo neprecenljivo delo vzpostavljanja vključujoče družbe in države. Ki namesto vlad odpravljajo posledice kroničnega in akutnega zanemarjanja te manjšine. Praznujemo ustvarjalnost LGBT-skupnosti na področju umetnosti, kulture, vzgoje, izobraževanja, športa, gospodarstva. Praznujemo našo čudovito, raznoliko LGBT-skupnost, našo neuničljivo zmožnost preživetja. Naše politične zahteve po nedopustnosti katere koli diskriminacije. Praznujemo. Stopimo na ulice, v upor tistim, ki nas danes hočejo spet zapreti med štiri stene. Oblečimo se pražnje. Naličimo. Razvijemo mavrične zastave. Nadenemo si najlepši nasmeh in se radujemo, da nam je uspelo preživeti še eno leto. Praznujemo Življenje.


Preberite še


Najbolj brano