Človečnost v času tesnobe

“Hvala medicinskemu osebju, ki v nepredstavljivih razmerah ostaja zvesto Hipokratovi prisegi in gara za nas. Novinarjem, ki iz kaosa luščijo resnico. Trgovcem, ki izpostavljeni ostajajo prijazni. Sosedu, ki te z avtom pelje po špežo. Knjižničarju, ki ti skozi okno izroči vrečko knjig. Smetarju, ki je pometel mojo ulico. Hvala.”

Irena Urbič, FB, 13. 3. 2020

Svet bo po koroni drugačen. Morda se bomo malce bolj zavedali svoje ranljivosti. Morda bo krivic še več. Morda bomo zmagovalci. Morda poraženci.

Človečnost v času tesnobe je bil prvi zapis na socialnih omrežjih, ki mi je dober teden po odkritju covid-19 v Sloveniji - teden strahu, ki se je naložil na mesece stopnjevanja napetosti - vlil upanja, da se je med nami začel širiti še en virus. Vse pogosteje sem začel opažati izraze hvaležnosti. Osebam v zdravstvu, trgovini, čistilnih storitvah, tovornem in potniškem prometu, ljudem v dežurnih službah, v novinarstvu, v lekarnah, na bankah, poštah, bencinskih servisih, v dostavnih službah, pa tudi ostalim prebivalkam in prebivalcem Slovenije, ki, če le lahko, ostajajo doma, ali pa se drugače drže preventivnih ukrepov, ki upočasnjujejo širjenje prenosa. Ljudje so se začeli bodriti, podpirati, umirjati. Zaokrožili so memi z izrazi solidarnosti in bližine z Italijo, Španijo ter drugimi državami, kjer je izbruh presegel pripravljenost oblasti in prebivalstva. Vzniknile so novice, da Kitajska pošilja številne strokovnjakinje in strokovnjake in na tone zaščitnih sredstev v pomoč naši zahodni sosedi. Videl sem številne pozive k upoštevanju preventivnih ukrepov, k ostajanju doma. Oglasile so se znane osebnosti, s klipi umivanja rok, pozivi k samoizolaciji, s pomirjujočimi besedami, ki vlivajo upanje in pogum. Socialna omrežja so preplavile izvirne ideje in zamisli, kako preživljati čas, ko se je bivanjski prostor zožal na nekaj kvadratnih metrov stanovanj. Tistim, ki jih premorejo. Karantenski dnevniki, slike kulinaričnih specialitet, družinske fotografije, playliste za dolge urice v samoizolaciji, bralni seznami, filmi, ki jih ne smete zamuditi, utrinki številnih aktivnosti iz vsakdanjega življenja. Ljudje pripravljajo spontane koncerte z balkonov, flashmob akcije, izmenjujejo si recepte, kličejo bližnje, organizirajo skupinske pogovore prek aplikacij. Šole so učilnice preselile na splet, radiootelevizije pripravljajo posebne oddaje, prenosi maš so v živo prek Facebooka, muzeji so odprli virtualne oglede. Oblasti so navile preventivne ukrepe, ojačale kurativne kapacitete. Prostor je preplavil korona humor. Včasih črn, a z namenom dvigniti duha. Preživetveni virus človekoljubja se širi hitreje, kot korona.

Seveda sem zaznal tudi temne strani, države, ki so kasnile s preventivo in škrtalile s kurativo, kapital, ki se je hotel okoristiti s stisko, socialne neenakosti, zaradi katerih se s pandemijo ne moremo spopadati z enako učinkovitimi sredstvi. Vsi ne morejo ostati doma, ker vsi doma nimajo, ker vsi nimajo takšnega dela, ki bi ga lahko opravljali od doma. Videl sem ljudi, ki se požvižgajo na preventivo, dežurne moraliste, teoretike zarote, sejalce strahu, apokaliptike. Ksenofobe in vojne dobičkarje. Videl sem starizme, sinofobijo in naraščajočo stigmo do obolelih. Tudi sebe sem ujel ob povzdigovanju obrvi, ko so ljudje praznili nakupovalne police. In nisem razumel človeškosti strahov in raznolikosti strategij za spopadanje z njimi. In tudi ta tekst nastaja šele zdaj, ko je virus udaril nas.

Korona bo pustila sledi. V osebnih izgubah, gospodarski krizi, socialnih stiskah. Osebne in sistemske brazgotine bodo najbrž globoke. Globalna rana socialne neenakosti se bo najbrž še bolj boleče razprla. Svet bo po koroni drugačen. Morda se bomo malce bolj zavedali svoje ranljivosti. Morda bo krivic še več. Morda bomo zmagovalci. Morda poraženci.

A nečesa nam nihče ne bo mogel vzeti. Izkustva, da smo se stisnili v skupnost in virus napadli z vso človeškostjo, ki jo premoremo. In v tem času tesnobe je posebej vzcvetanje človečnosti prečudovito zaznati. Naj izbruh filantropičnega virusa prevlada!


Preberite še


Najbolj brano