Zlata globusa za najboljša filma za Bohemian Rhapsody in Green Book

Združenje tujih dopisnikov Hollywooda je v nedeljo na 76. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus za najboljša filma leta razglasilo Bohemian Rhapsody v kategoriji drame in Green Book v kategoriji glasbenih filmov ali komedij. Odmeva tudi zmaga Glenn Close oziroma poraz Lady Gaga v tekmi za najboljšo dramsko igralko.

 Rami Malek je osvojil zlati globus za film Bohemian Rhapsody o 
Freddyju Mercuryju, pevcu skupine Queen.  Foto: Daniel Benavides/Wikipedia
Rami Malek je osvojil zlati globus za film Bohemian Rhapsody o Freddyju Mercuryju, pevcu skupine Queen.  Foto: Daniel Benavides/Wikipedia

LOS ANGELES > Rami Malek, znan iz serije Mr. Robot, je osvojil zlati globus za film režiserja Bryana Singerja o pevcu skupine Queen Bohemian Rhapsody, ob prejema kipca pa se je posebej zahvalil Freddyju Mercuryju, da mu je s svojim življenjem omogočil glavno vlogo njegovega življenja.

Green Book z Mahershalom Alijem v stranski in Viggom Mortensenom v glavni vlogi je imel pet nominacij, poleg nagrade za najboljši glasbeni film ali komedijo pa je zlatega globusa odnesel tudi Ali. Film pripoveduje zgodbo o temnopoltem glasbeniku in belem šoferju ter telesnem stražarju v 60. letih prejšnjega stoletja.

Jeffa Bridgesa si niso upali prekiniti

Zlati globus za glavno moško vlogo v glasbenem filmu ali komediji je dobil Christian Bale (Mož iz ozadja).

Nagrado za najboljšo igralko v glasbenem filmu ali komediji je dobila Olivia Coleman, ki igra kraljico Ano v filmu Najljubša, Glenn Close pa je bila razglašena za najboljšo igralko v drami (Žena) in je odnesla svoj že tretji zlati globus. Lady Gaga je bila tako prikrajšala za nagrado v kategoriji, kjer je veljala za favoritinjo, vendar pa se je lahko tolažila drugje.

Film Roma režiserja Alfonsa Cuarona o varuški, ki ga je vzgajala v 70. letih prejšnjega stoletja v Mehiki, je nakazal, da je eden najbolj resnih favoritov za oskarja za najboljši film leta, saj je poleg režiserskega zlatega globusa osvojil tudi nagrado za scenarij (Cuaron) in najboljši film v tujem jeziku (španščina).

Bil bi tudi v igri za najboljšo filmsko dramo, če bi pravila Združenja tujih dopisnikov Hollywooda to dopuščala. Cuaron se je posebej zahvalil igralski novinki Yalitzi Aparicio, ki ga je navdušila s svojim delom.

Nagrado za življenjsko delo na področju filmske umetnosti Cecil B. DeMille je dobil slavni "The Dude" v filmu Veliki Lebowski iz leta 1998 Jeff Bridges, ki se je zapletel v dolg zahvalni govor, vendar ga organizatorji niso upali prekiniti.

Zahvalil se je vsem sodelavcem v dolgi 70-letni karieri, ki jo je začel kot otrok, in v slogu sproščenega Kalifornijca pozval vse, naj pomagajo preusmeriti to barko sveta v bolj okolju in sicer prijazno smer.

Letos prvič so podelili tudi nagrado za življenjske dosežke v televizijski umetnosti in kot prva jo je dobila komičarka Carol Burnett, po kateri je nagrada tudi dobila ime.

Brez politiziranja nastopajočih in voditeljev

Podelitev zlatih globusov je tokrat minila brez politiziranja nastopajočih in voditeljev Sandre Oh ter Andyja Samberga, ki sta se norčevala iz oskarjev, saj najbolj prestižna podelitev nagrad za film, ki bo konec februarja, še nima voditelja ali voditeljice. "Delili bomo nagrade in srečnik iz občinstva bo lahko gostil podelitev oskarjev," je dejal Samberg. Skupaj s Sandro Oh sta se prav tako izogibala zbijanju šal na račun nominirancev in prisotnih.

"Trumpa" na podelitvi ni bilo razen posredno, ko so voditelji in nastopajoči hvalili raznolikost in drugačnost ter s tem kritizirali njegov odnos do priseljencev.

Glenn Close je izkoristila nagovor za pravice žensk. Lady Gaga se je raznežila, ko je dobila drugi zlati globus v karieri za pesem Shallow v filmu Zvezda je rojena, ki jo je napisala skupaj z Markom Ronsonom, Anthonyjem Rossomandom in Andrewom Wyattom.

Shallow je pripadla še nagrada za najboljši izvirno pesem. Zlati globus za najboljšo izvirno glasbo pa je pobral Justin Hurwitz (First Man), kar je njegov že tretji zlati globus. Dva je dobil za delo v filmu Dežela La La.

Mož iz ozadja je prinesel zlatega globusa glavnemu igralcu Christianu Baleju, ki je napovedal, da bo zdaj, ko je tako uspešno upodobil nekdanjega podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja, šel novim izzivom naproti z upodobitvijo vodje senatne večine republikanca Mitcha McConnella. Posebej se je zahvalil hudiču oziroma Satanu, da mu je zagotovil navdih za igranje vloge Cheneyja.

Sandra Oh: Najbolj raznolika podelitev zlatih globusov doslej

Praznih rok ni ostala niti voditeljica podelitve Sandra Oh, ki je odnesla zlati globus za najboljšo žensko vlogo v dramski seriji Killing Eve, kjer igra britansko tajno agentko. Igralka je imela vmes čustven monolog o tem, kako ganjena je, da vodi tokrat najbolj raznoliko podelitev zlatih globusov doslej.

Nagrado za najboljšo televizijsko komično serijo je dobila The Kominsky Method Chucka Lorreja, v kateri nastopata Alan Arkin in Michael Douglas, ki je pred tem pobral zlatega globusa za najboljšo moško komično vlogo.

Darren Criss je dobil zlatega globusa za najboljšo moško vlogo v televizijski mini seriji ali filmu (Ameriška zločinska zgodba o umoru modnega oblikovalca Giannija Versaceja), za kar je že septembra pobral tudi televizijsko nagrado emmy. Ista serija je bila razglašena tudi za najboljšo v tej kategoriji tako na podelitvi zlatih globusov kot tudi emmyjev.

Nagrado za najboljšo televizijsko dramsko serijo je prejela The Americans, med dobitniki zlatih globusov pa sta letos še Patricia Arquette za najboljšo žensko vlogo v kratki televizijski seriji (Escape at Dannemora) in Richard Madden za najboljšo moško dramsko vlogo (Bodyguard).

Za najboljši animirani film je bil proglašen Spider-Man: Novi svet.


Najbolj brano