Želja po 15 minutah slave bo kmalu hrepenenje po 15 minutah anonimnosti

Vznemirljiva razstava Bansky-Andy Warhol, ki jo v Palači kulture do 2. junija gosti sicilijansko mesto Catania, skozi več kot 100 del sooča ustvarjalnost dveh velikih umetnikov in revolucionarjev svojega časa. Na eni strani je ustvarjalnost največkrat fotografiranega umetnika na svetu Andyja Warhola, na drugi izvirnost in družbenokritičnost anonimnega sodobnega umetnika, znanega kot Bansky.

Navdahnjen z Warholovimi portreti Marilyn Monroe je Banksy tako 
upodobil manekenko Kate Moss. Na Amazonu, od koder je 
fotografija, je moč tovrstne reprodukcije dobiti že za 100 evrov.
Navdahnjen z Warholovimi portreti Marilyn Monroe je Banksy tako upodobil manekenko Kate Moss. Na Amazonu, od koder je fotografija, je moč tovrstne reprodukcije dobiti že za 100 evrov.  

CATANIA > Razstava, ki jo kurirata Sabina de Gregori in Giuseppe Stagnitta, dokumentira umetniško pot dveh umetnikov, ki pa se navidezno osebnostno zelo razlikujeta.

Dve imeni, dve blagovni znamki

Na eni strani je Američan Andy Warhol (1928-1987) s svojimi deli, ki so postala produkt množične potrošnje, njegovo ime pa blagovna znamka. Na drugi je Anglež Banksy, aktivist in grafitar, prepoznan kot umetnik ter strokovnjak za komunikacijo z javnostjo, ki je prav tako dobro uveljavil svojo blagovno znamko in mu kar naprej uspeva svoje poulične in druge umetniške akcije povzdigovati v zgodbe, ki pristanejo na naslovnicah svetovnih medijev.

Medtem ko je Warhol dejal, da bo v prihodnosti vsak dočakal 15 minut svetovne slave, je Banksy to parafraziral: “V življenju bo vsak dočakal 15 minut anonimnosti.”

Na ogled več kot 100 njunih del

Na razstavi v Catanii je na ogled več kot 100 njunih del, ki so del zasebnih zbirk in zbirk priznanih galerij z vsega sveta. Med drugim so na ogled senzualna Banksyjeva upodobitev Kate Moss, navdahnjena z Warholovo upodobitvijo Marilyn Monroe iz leta 1962, znana Banksyjeva zidna poslikava deklice s hula hoop obročem iz leta 2020 in Warholov avtoportret iz serije iz leta 1967. Ob njem pa še Warholovi portreti Maa Zedonga, Lenina, Micka Jaggerja in Judy Garland ter Banksyjeve upodobitve Abrahama Lincolna, Winstona Churchilla in kraljice Elizabete. Razstava sicer izpostavlja tudi teme, ki so bile umetnikoma skupne, denimo glasba in film.

O slavi in anonimnosti

Pravzaprav gre za umetnika, ki sta sama umetnini, so zapisali pri italijanski agenciji Ansa, ki je povzela tudi njuni misli. Medtem ko je Warhol dejal, da bo v prihodnosti vsak dočakal 15 minut svetovne slave, je Banksy to parafraziral: “V življenju bo vsak dočakal 15 minut anonimnosti.”


Najbolj brano