Zaprte ali ujete?

Lorcova Hiša Bernarde Alba, koprodukcijska predstava v režiji Yulie Roschina, je koprsko premiero doživela v začetku meseca, drevi ob 20. uri pa bo še novogoriško.

Novo predstavo so včeraj  predstavile (z leve) igralka Marjuta 
Slamič, dramaturginja Ana Kržišnik Blažica, režiserka Yulia 
Roschina in direktorica teatra Maja Jerman Bratec.  Foto: SNG Nova Gorica
Novo predstavo so včeraj predstavile (z leve) igralka Marjuta Slamič, dramaturginja Ana Kržišnik Blažica, režiserka Yulia Roschina in direktorica teatra Maja Jerman Bratec.  Foto: SNG Nova Gorica

NOVA GORICA > V drami nastopajo sami ženski liki, ki pa se vrtijo okoli moškega, ki se ne pojavi, a vse diktira.

“Kot si je režiserka zamislila to hišo, ni pomembno, katero sestro igram, ampak gre za to, kako se vsaka od sester posebej spopada s to zaprtostjo in kaj v njej sproža,” je povedala Marjuta Slamič, ki igra najstarejšo sestro. “V notranjem svetu hiše sem tista, ki je najbolj eksplozivna, ker se najbolj eksplozivno spopada z razmerami.” Režiserka Yulia Roschina je povedala, da je skozi zgodbo o nemoči žensk znotraj določenih patriarhalnih okvirjev, v katerih živijo, in skozi prostor ujetosti iskala notranjo svobodo sebe in vseh, ki so bili vpleteni v projekt. “Drama močno odseva sistem, v katerem je nastala: radikalni patriarhalni sistem, ki pa je danes pod vprašajem. Naš cilj je bil, da na svetovni ravni zgladimo princip moškega in ženskega sistema,” je ilustrirala dramaturginja Ana Kržišnik Blažica in dodala, da je ta princip tudi osvoboditev za moške.


Najbolj brano