Zaključili snemanje Šterkijade

Na glavnem pomolu mesta Piran se je zaključilo snemanje celovečernega igranega filma Šterkijada. Film, ki nastaja po scenariju in v režiji Igorja Šterka, je prvi slovenski film, v katerem se je režiser lotil avtobiografije življenja običajne družine, z očetom, ki pa se ukvarja z nečim izjemno neobičajnim.

Družino Šterk igrajo Silva Čušin, Janez Škof in Jernej Gašperin. Foto: arhiv SFC
Družino Šterk igrajo Silva Čušin, Janez Škof in Jernej Gašperin. Foto: arhiv SFC

PIRAN > Jure Šterk je v svojem življenju več kot desetkrat sam prejadral Atlantski ocean in leta 1994 postal prvi Slovenec, ki je sam objadral svet, in to z jadrnico, dolgo samo 6,5 metra. Letos mineva trinajst let od Juretovega skrivnostnega izginotja v Indijskem oceanu, ko je skušal neprekinjeno objadrati svet brez postanka na kopnem.

Zgodba filma je intimen portret družine Jureta Šterka, prvega Slovenca, ki je sam objadral svet, iz subjektivne perspektive njegovega sina. Humoreskna, a tudi neizprosna družinska drama, s tremi glavnimi protagonisti - očetom, mamo in sinom -, kjer vsak član podpira en vogal hiše, jadrnica pa četrtega. V glavnih vlogah nastopajo Janez Škof (Jure), Silva Čušin (Vojka), Jernej Gašperin (Igor) in novinec Tito Novak (Igor kot otrok) ter številni drugi. Snemali so v času pandemije, kar je pomenilo sledenje predpisanim ukrepom in stalnim testiranjem. Le enkrat so zaradi pozitivnega člana ožje avtorske ekipe morali prekiniti snemanje za deset dni. Ko omejitvam, ki jih je postavljala pandemija, dodamo še potrebne letne čase za zgodbo, ki se odvija več desetletji, ter zasedenost ekipe in igralcev, so v ekipi veseli vseh, ki so razumeli pomembnost tega filma.

Snemanje se je zaključilo tam, kjer se je mnogo zgodb enega izmed protagonistov filma začelo - v Piranu.

Nejc Simšič, Novice Svet24

Dolgo in zahtevno snemanje

Snemanje filma se je začelo lani septembra, a ker gre za zahteven projekt, ki potrebuje vse letne čase in ima veliko ekipo, je bilo potrebnih deset mesecev, da se je snemanje filma lahko zaključilo.


Najbolj brano