Začetek z Briljantino

Nova abonmajska sezona se lahko začne z novo hišno uprizoritvijo ali pa z odmevnim dogodkom, v vsakem primeru pa mora vzbujati veliko pričakovanja. V Gorici se bo sezona pričela z enkratnim gostovanjem muzikala v največjem mestnem gledališču in s sodelovanjem Občine Gorica.

Na odru gledališča Verdi se bo abonmajska sezona začela z 
Briljantino. Foto: PRISPOT
Na odru gledališča Verdi se bo abonmajska sezona začela z Briljantino. Foto: PRISPOT

Oder gledališča Verdi bo 22. oktobra napolnila mlada in razposajena ekipa Briljantine. Slovenska postavitev kultnega muzikala nagovarja različne generacije, od tistih, ki so se navdušili za njegovo glasbo na Broadwayu v sedemdesetih letih ali so jo spoznali s filmom Randala Kleiserja (1978), do mlajših, ki se še danes preizkušajo v kultnih koreografijah, s katerimi sta osvajala občinstvo John Travolta in Olivia Newton John.

Producenti muzikala v slovenskem prevodu so o nastanku tega dela napisali: “Leta 1970 sta se Jim Jacobs in Warren Casey na neki zabavi ob pivu pogovarjala, da bi napisala muzikal o življenju najstnikov, kot sta jih videvala v njuni šoli. Te najstnike je navdihovala glasba petdesetih let, kakršno so iz gramofonskih plošč predvajali tudi tisti večer. Tako se je porodila ideja o muzikalu Briljantina. Ko je Warren dobil odpoved kot menedžer v trgovini, je imel veliko prostega časa. Sedel je za pisalni stroj in napisal besedilo za Briljantino, najdlje predvajan muzikal v zgodovini Broadwaya.”

Izvirna moč muzikala ostaja nespremenjena, kot potrjuje producent Jurij Franko: “Briljantina je prehodila Slovenijo po dolgem in počez. Največje presenečenje je, da si ta zimzeleni muzikal prihajajo ogledovati tudi zelo mladi ljudje, ki glasbe in filma sploh ne poznajo. V njem najdejo sebe in življenje svojih prijateljev, sovrstnikov.” Osrednja lika muzikala sta neotesan in predrzen fant Danny ter lepo vzgojeno dekle Sandy, ki imata v uprizoritvi Prospota glas in obraz Luke Markusa Štajerja in Saše Lešnjek. Pesmi, kot sta You’re the One That I Want ali Summer Nights, bodo tudi v Gorici zaživele v slovenski različici, kar bo za slovensko govoreče gledalce nekaj neobičajnega, italijansko govorečemu občinstvu pa ne bo predstavljalo ovire, saj je Grease tako ali drugače kulisa najstništva mnogih generacij.


Najbolj brano