Začenja se Folkest: Vatovčev big bend, Avtomobili in Le orme

Izpostava italijanskega festivala Folkest, ki že vrsto let v Koper prinaša tudi velika imena iz zgodovine italijanske glasbe, bo od danes do sobote ponudila tri brezplačne koncerte v Taverni. Drevi se s pretežno italijanskim repertoarjem predstavlja Robert Vatovec Big Band, jutri nastopajo velikani domačega rocka Avtomobili, v soboto pa Le orme, nekdaj progresivni rokerji, ki so na sceni že šesto desetletje.

Robert Vatovec Big Band odpira nocoj Folkest 2021. Foto: Milan Kavrečič
Robert Vatovec Big Band odpira nocoj Folkest 2021. Foto: Milan Kavrečič

KOPER > V organizaciji AIAS Koper in pod pokroviteljstvom koprske italijanske skupnosti bo drevi v Taverni ob 20.30 najprej predstavitev knjige Lungje, po'! o glasbilih in glasbi Furlanije, ki jo bo predstavil avtor Andrea del Favero, sledil pa bo nastop domačinov, Robert Vatovec Big Banda z Vivijano Babič Martucci in gostjo Evo Brajkovič. Za nastop na Folkestu so pripravili nov repertoar italijanskih skladb: “Ves čas jesenskih in zimskih ukrepov se nismo dobivali člani orkestra. Sedaj vadimo dober mesec in pol in občutki so prav dobri. Prvič bomo izvedli kar nekaj Mininih pesmi, kot je denimo Grande, grande, grande, pa Senza fine Ornelle Vanoni, pa Voyeur (Mi vendo) Renata Zera in druge ...” pove Robert Vatovec, ki je na Folkestu nastopil že nekajkrat, z big bandom pa bo prvič. Veseli ga, da bodo lahko igrali po dolgi zimi, a obenem priznava: “Zima zame ni bila nič posebnega, saj že v običajnih razmerah ni bilo veliko dela. Tako sem tokrat muziciral doma neobvezno, za svojo dušo in seveda tudi za ohranjanje kondicije.”

V Kopru z uspešnicami

Dobro kondicijo so po zimi vzdrževali tudi novogoriški Avtomobili, pravzaprav še več kot to! “Dobro smo preživeli to obdobje, ker smo ustvarili skladbe za novo ploščo, ki jo sedaj tudi snemamo,” nam je zaupal Marko Vuksanović, pevec in besedilopisec ene najprepoznavnejših in najbolj trdoživih domačih zasedb, ki bo prihodnje leto praznovala štirideset let, v katerih je nanizala številne uspešnice. Mnoge bodo odzvanjale tudi jutri v Taverni, kjer so že nekajkrat nastopili, tokrat pa bodo prvič pod okriljem Folkesta. Novih pesmi še ne bodo razkrivali, bo pa najbrž slišati katero več z zadnjega, desetega albuma Daleč iz leta 2016.

Avtomobili jutri v Taverno prinašajo svoje uspešnice.

Sobotne zvezde večera bodo Le orme, nekdaj progresivni italijanski rock bend, ustanovljen že leta 1966 v bližnjih Benetkah, ki je ena redkih italijanskih zasedb z nastopi po ZDA in Evropi v sedemdesetih letih. Pohvalijo pa se radi tudi s prvo vinilno ploščo, posneto v živo, ki je leta 1974 izšla tik pred “elpejko” Live in the USA razvpitejše Premiate fornerie Marconi. Vsi koncerti so brezplačni.

Le orme bodo v soboto sklenile letošnji čezmejni festival.


Najbolj brano