Za spoznanje bolj vesel dan kulture od lanskega

3. december, rojstni dan Franceta Prešerna (1800-1849), na pobudo ministrstva za kulturo od 200. obletnice pesnikovega rojstva praznujemo kot Ta veseli dan kulture. Druženje kljub slabim razmeram danes ne bo v celoti preseljeno na splet kot lani. Vabijo seveda tudi kulturne institucije na Primorskem.

V koprski Meduzi bodo drevi odprli razstavo slik Vojka Tominca.
V koprski Meduzi bodo drevi odprli razstavo slik Vojka Tominca.  

PRIMORSKA > Obalne galerije bodo drevi med 18. in 20. uro v koprski galeriji Meduza odprle razstavo BOXSIS s slikami, ki jih je Vojko Tominc, znan po oblikovanju plakatov, logotipov, celostnih grafičnih podob, katalogov in drugih tiskovin, ustvaril med letoma 2015 in 2020. Izbor slik iz ciklov Black, White & Blue, Lattine in Pogled skozi okno bo na ogled do 28. januarja.

V koprskem skladišču soli Libertas bo ob 19. uri nastopil zaključni koncert glasbene šole Jazz Obala, obenem bodo predstavili razstavo KUB-R, nastalo v sklopu projekta umetniške rezidence v hiši Alojza Kocjančiča v Kubedu, ter razstavo Oživitev meduze, postavljene v sklopu projekta Refresh +.

V izolski galeriji Salsaverde bo Mladinin fotograf Borut Krajnc ob 18. uri projekt Politika iz leta 2014 nadaljeval z razstavo Politika 2.0, na kateri bo prikazal 12 slik iz koledarja Politika in nestrpne tvite predsednika vlade iz današnjega časa.

V Tomaju bo danes in jutri odprta Kosovelova domačija, v Kobilarni Lipica pa vabijo na brezplačne samostojne in tudi vodene oglede tako kobilarne kakor Galerije Avgusta Černigoja. V Mestnem muzeju Idrija je na ogled razstava ilustracij Tihotapka MelhiorcaIrene Gubanc, ki jih je lani izdelala za istoimensko slikanico.

V Pilonovi galeriji Ajdovščina vabijo k ogledu tako stalne zbirke Vena Pilona kakor skupinske Umetnost v času koronakrize na Goriškem, otrokom in družinam bo galerijo pomagal raziskovati mišek Venč, na voljo pa so seveda tudi spominki in publikacije, ki so jim ob tej priložnosti prepolovili ceno.

Notranjski muzej Postojna bo ta veseli dan kulture obeležil s študijsko-fotografsko razstavo Naselja z razgledom, na kateri avtorja Peter Križman in Alma Bavdek predstavljata prazgodovinska najdišča na Notranjskem. Oblikoval jo je Vasja Cenčič.

V Kulturnem domu Nova Gorica bo med 10. in 19. uro Miklavžev sejem unikatnih izdelkov goriških ustvarjalcev, kjer si bo moč ogledati, naročiti in kupiti ilustracije, grafike, voščilnice, reprodukcije, nakit in izdelke iz keramike. Ob 19. uri bodo v Mestni galeriji Nova Gorica odprli razstavo Na pol poti s skulpt-urami Ivana Skubina iz Goriških brd.

Goriški muzej vabi k ogledu zbirk na gradu Kromberk, zbirke Kolodvor in zbirke Pristava.

V Kulturnem domu Gorica bo ob 20. uri zazvenel koncert Da jo ljubim, ki ga bodo soustvarili harmonikar Igor Zobin, godalni sestav ter igralki Nikla Petruška Panizon in Patrizia Jurinčič Finžgar.

V Tolminskem muzeju vabijo k ogledu stalne razstave Naplavine obsoške zgodovine in opozarjajo, da je še zadnja priložnost za ogled občasne Seniki med Kobaridom in Tolminom, ki se izteka.  


Komentar novinarja

Andraž Gombač

Za spoznanje bolj vesel dan kulture od lanskega

PRIMORSKA > Obalne galerije bodo drevi med 18. in 20. uro v koprski galeriji Meduza odprle razstavo BOXSIS s slikami, ki jih je Vojko Tominc, znan po oblikovanju plakatov, logotipov, celostnih grafičnih podob, katalogov in drugih tiskovin, ustvaril med letoma 2015 in 2020. Izbor slik iz ciklov Black, White & Blue, Lattine in Pogled skozi okno bo na ogled do 28. januarja. V koprskem skladišču soli Libertas bo ob 19. uri nastopil zaključni koncert glasbene šole Jazz Obala,...

Preberi več

Najbolj brano