Za posledicami koronavirusa umrl raper Ty

Pri 47 letih je za posledicami okužbe z novim koronavirusom umrl priznani raper Ty, znan po duhovitem, zrelem slogu. Leta 2004 je bil za album Upwards nominiran za britansko glasbeno nagrado mercury. Zdravniki so ga dali v umetno komo, a je kasneje zapustil intenzivno nego, ko se je njegovo stanje navidezno izboljšalo, poroča britanski BBC.

Ty Foto: Profimedia
Ty Foto: Profimedia

LONDON > Nigerijsko-britanski raper Ty se je rodil kot Ben Chijioke v Londonu leta 1972. S sestro sta odraščala v strogi družini, ki je od njega zahtevala, da postane zdravnik ali odvetnik. A se je zaljubil v hip-hop in se odločil postati raper.

“To jim res ni bilo všeč,” je leta 2008 povedal za britanski spletni časnik Independent. “Vedel sem, da bo tako, a sem vseeno nadaljeval s svojim delom - ampak na skrivaj,” je dodal.

Ko je našel delo kot tonski mojster, je v sredini 90. let začel snemati glasbo in se pojavil na pesmih, ki jih je glasbenik IG Culture produciral za projekt New Sector Movements, vodil pa je tudi hip-hop noč Lyrical Lounge.

Prvi album Awkward je izdal leta 2001, a je bil album Upwards iz leta 2003 tisti, ki ga je izstrelil na glasbeno sceno. Posnel je še tri solo albume, med njimi je najnovejši A Work of Heart iz leta 2018. Sodeloval je s številnimi glasbeniki, kot so Tony Allen, Soweto Kinch in hip-hop skupina Arrested Development.

Glasbenik se je z novim koronavirusom okužil v začetku leta. Zanj je bila v aprilu vzpostavljena spletna stran, namenjena zbiranju finančnih sredstev, na kateri je pisalo, da so ga za primerno zdravljenje zdravniki dali v umetno komo.

Kasneje je zapustil intenzivno nego, ko se je njegovo stanje navidezno izboljšalo, a je v četrtek njegova medijska ekipa potrdila, da je preminil.


Najbolj brano