Vse več mladih in ostrih

Na 52. Tednu slovenske drame, ki so ga v Prešernovem gledališču Kranj predstavili včeraj, se bo med 27. marcem in predvidoma 7. aprilom v tekmovalnem programu zvrstilo osem predstav, tudi dve novogoriški: jerebika, štrudelj, ples pa še kaj ter In stoletje bo zardelo: Primer Kocbek.

Veseloigro Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj so uprizorili v koprodukciji novogoriškega in Slovenskega mladinskega gledališča.  Foto: Peter Uhan
Veseloigro Simone Semenič jerebika, štrudelj, ples pa še kaj so uprizorili v koprodukciji novogoriškega in Slovenskega mladinskega gledališča.  Foto: Peter Uhan

KRANJ, NOVA GORICA > Selektor Rok Andres si je ogledal 68 uprizoritev slovenskih besedil, kar je precej več kot lani, ko si jih je le 38, pa tudi več kot prejšnja leta. Opazil je, da se je produkcija slovenskih uprizoritev nevladnih producentov skoraj izenačila z institucionalnimi. Tudi selekcija predstav kaže na izrazito uprizoritveno in estetsko moč nevladnih, tudi takšnih, ki so na zadnjem razpisu ostali brez državnih sredstev, je povedal Andres. “Slovensko gledališče je ekosistem, ki sinergično vključuje javne zavode ter nevladne organizacije, in stvari, ki se trenutno dogajajo, so nevarne za celoten ekosistem,” je dodal direktor kranjskega teatra Jure Novak.

Selektor je opazil, da v gledališčih lani slovenske klasike skoraj ni bilo: “Ustvarjalci iščejo novo, neodkrito, mlado, komunikativno, mogoče še nevideno plast slovenske dramatike. Zato gledamo izredno sveže stvaritve.”

Rok Andres

selektor Tedna slovenske drame

“Slovenska dramatika išče nove teme ter vsebine in želim si, da bi ostala tako kritična, še naprej zagotavljala temeljni premislek in razbijala stereotipe.”

Avtorji so povečini mladi dramatiki in ekipe. Vse več je ustvarjalk, dramatičark in režiserk. Klasični dramski uprizoritveni postopki se prepletajo z avtorskimi, ne manjkajo elementi performativnega, dokumentarnega, pripovedovalskega gledališča. Izbrane uprizoritve prikazujejo politično razdrobljenost, posameznika v nesolidarni družbi, psihična stanja, podnebno krizo, odvisnosti, katastrofičnost, polarizacijo družbe in občutek konca zgodovine ali trenutka tik pred kritičnim obratom.

Uspeh koprodukcij

V tekmovalni program je selektor uvrstil kar dve novogoriški predstavi, pravzaprav koprodukciji: po knjigi Andreja Inkreta je Matjaž Berger v novomeškem Anton Podbevšek Teatru in SNG Nova Gorica režiral In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek, veseloigro Simone Semeničjerebika, štrudelj, ples pa še kaj na oder novogoriškega in Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani postavil režiser Jure Novak, igralka Marjuta Slamič pa je za vlogo Bogdane že prejela tantadruja in Severjevo nagrado.

“Predstava o Kocbeku je odlično sovpadla s 30. obletnico osamosvojitve, saj govori o globokem narodnem razkolu, do katerega je prišlo že ob ustanavljanju Jugoslavije. Veseli me, da je ta projekt, pri katerem smo krasno sodelovali z novomeškim teatrom, prepoznan kot doprinos k slovenskemu gledališkemu prostoru,” pravi Marko Bratuš, umetniški vodja SNG Nova Gorica, ki se nam je včeraj oglasil v Novem Sadu, čakajoč na otvoritveno slovesnost Evropske prestolnice kulture. “Predstava jerebika pa je prebojna, ker se je za zelo uspešno izkazalo sodelovanje SNG-ja in Mladinca, kombinacija, ki ni najbolj samoumevna,” dodaja Bratuš. “Ansambla sta se izjemno ujela in se umetniško oplajala, na odru smo dobili najboljše iz obeh svetov.”

V tekmovalnem programu so še lepe vide lepo gorijo Simone Semenič v režiji Maše Pelko in Kons: Novi dobi, ki jo je po Kosovelovi poeziji režiral Žiga Divjak (obe Prešernovo gledališče Kranj), uprizoritev romana Draga Jančarja To noč sem jo videl v režiji Janeza Pipana (Drama SNG Maribor, Burgtheater, Jugoslovensko dramsko pozorište in Cankarjev dom), Under construction skupine avtorjev Počemučka v režiji Aljoše Lovrića Krapeža (Gledališče Glej) ter avtorska projekta Barbare ZemljičOlje črne kumine (Mestno gledališče ljubljansko) in Nine Rajić Kranjac Solo (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana). Še pet predstav se bo zvrstilo v spremljevalnem programu.  


Najbolj brano