Volčja Draga se je tresla

Preko 5000 ljudi, več kot 25 nastopajočih, trije odri, polno šotorišče in dve prizorišč je le nekaj od ilustrativnih številk minulega prvega Lakeness festivala. V štirih dneh je v Volčji Dragi združil obiskovalce vseh generacij iz vse Slovenije in okoliških držav. Festival so prišli podpret tudi domačini, ki so te dni dihali s festivalom. Ta je v kraj prinesel še več mladostne energije.

 Foto: Luka Carlevaris
Foto: Luka Carlevaris

VOLČJA DRAGA > Iz enodnevnih dogodkov Rock šok in Woodhouse, ki so jih člani Društva Mladi Renče-Vogrsko vsako leto priredili v sklopu njihovega poletnega programa, se je rodil štiridnevni Lakeness festival.

Domača in tuja glasba za vse okuse

Od četrtka do nedelje so v Volčji Dragi z odprtimi rokami sprejeli prvi večdnevni festival, ki ga je skupno obiskalo preko 5000 ljudi. Člani Društva Mladi Renče-Vogrsko so s pestrim programom za vse generacije in okuse poskrbeli, da nikomur ni bilo niti za trenutek dolgčas. Poleg večernih koncertov, na katere so povabili domača glasbena imena in tuje glasbene skupine, so ponudili tudi pestro dnevno dogajanje ob reki Vipavi, ki nikogar od udeležencev ni pustil ravnodušnega. “Zelo smo zadovolji s prvo izvedbo festivala. Vse je potekalo po načrtih. Po več mesecih dela bo sedaj končno čas za počitek,” je včeraj dejal predsednik društva Andraž Furlan, s katerim je v ožji organizacijski skupini sodelovalo še pet članov upravnega odbora društva, skupno pa je na festivalu pomagalo še okoli 50 prostovoljcev. Zadovoljstva nad festivalom v Volčji Dragi pa ni skrivala niti prvotna ekipa društva, ki je pred desetimi leti zagnala dogajanje Poletje v Bukowci.

Pohval ni manjkalo

V četrtek, ko je festival odprl svoja vrata in začel sprejemali tudi prve obiskovalce kampa, so z Big Bandom Nova zapeli Rudi Bučar, Tinkara Kovač in Anika Horvat. Tisti večer so nastopili še Ansambl Ikebana ter Karin Možina.

V petek zvečer se je Volčja Draga tresla ob zvokih skupin Dubioza kolektiv (BiH), Vallanzaska (IT), Pigs Parlament in Ice on Fire. Manjkala ni niti elektronska glasba. Zanjo so poskrbeli Tim Urbanya, Roli, Jan Bitežnik, Jaša Bužinel in Blažen DJ. Prišlo je okoli 2500 ljudi iz vse Slovenije ter iz Italije, Hrvaške in Avstrije. “Prostor za kampiranje, ki je bil za obiskovalce brezplačen, je bil poln do zadnjega kotička,” je dejal Furlan.

Zadnji festivalski večer so glavni oder zavzeli Elvis Jackson, Jinx (HR), Mi2, Shotdown in No Agenda. Za elektronsko glasbo na Woodhouse plesišču so bili odgovorni Damir Hoffman, Alex Nemec, Brtinzz in Aloy Woots. Zabavalo se je okoli 2000 ljudi, ki s pohvalami nad organizacijo, potekom in programom festivala niso skoparili. “Pohvale nam dajo voljo za naprej,” je sklenil predsednik društva in napovedal, da se prihodnje leto spet vidimo na festivalu.

Očistili bodo Vipavo

Glasba pa ni bila vse, zaradi česar je v Vipavsko dolino festival privabil toliko ljudi. Pester športni in kulturni program ob reki Vipavi je bil pravšnji za popoldansko nabiranje energije med koncertnimi večeri. Prireditelji so poskrbeli za veslanje stoje (supanje), kolesarjenje, spoznavanje vinskih kleti, vodne športe, stojnice, nastope mladih glasbenikov ...

Ker je bil osrednji namen festivala tudi promocija Vipavske doline, bodo organizatorji del denarja namenili za očiščenje reke Vipave. “Sredi septembra se bomo s 60 plovili podali na reko in jo očistili, ponekod uredili strugo ... Predvsem pa želimo s tem osveščati javnost,” je dodal Furlan.


Najbolj brano