Vlado Kacin na Poletju z virusi

“Danes me je nasmejal sin, ki je rekel, da letos to ni festival Poletje z biseri, ampak Poletje z virusi,” je predsinočnjim na Kapodistriasovem trgu zbrane nagovoril gostitelj Iztok Novak - Easy. “Z vami bo Vlado Kacin! In Tinkara Kašljač. Pa Teo Corona ... In tako naprej.” Po bendu Dan D, ki je v Kopru nastopil prejšnjo sredo, je tokrat zazvenela tista črna kitara.

Varnostni ukrepi so obiskovalce ločili, glasba jih je povezala:  Vlado Kreslin  je  na Kapodistriasovem 
trgu pred Pokrajinskim arhivom Koper prepeval ob  tisti črni kitari in  iz knjig bral anekdote.  Foto: Andraž Gombač
Varnostni ukrepi so obiskovalce ločili, glasba jih je povezala: Vlado Kreslin je na Kapodistriasovem trgu pred Pokrajinskim arhivom Koper prepeval ob tisti črni kitari in iz knjig bral anekdote.  Foto: Andraž Gombač

KOPER > Varnostni ukrepi so obiskovalce ločili, glasba jih je povezala. Skoraj dve uri je Vlado Kreslin prepeval, pripovedoval, bral, brenkal na akustično kitaro, ritem poudarjal z bobnom ob nogi, med pesmima Abel in Kajn ter Še je čas pa zaigral tudi na orglice; pri slednji iz opusa benda Martin Krpan so debela tri desetletja stari verzi zazveneli karantensko sveže: “Vrata odpiram le še tistim, ki prinašajo mi sveža jajca in odnašajo smeti.”

A še je nekaj “takih ljudi, ki se jih človek razveseli”, je ugotovil med Eno pesmijo. Njega se je tokrat v živo lahko razveselilo omejeno število obiskovalcev, so pa zato glasbena producentka Ksenija Kos in drugi iz ekipe Radia Koper z neposrednim prenosom poskrbeli, da so prijetno okleščene pesmi segle do več ušes.

Nad Kreslinovim nastopom sta bila navdušena tudi njegova glasbena kolega Rudi Bučar (levo) in Teo Collori (desno), organizator Iztok Novak - Easy pa je na fotografijo pritihotapil še Micka Jaggerja. (foto: Andraž Gombač)

Na večeru, ki so ga omogočili še Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, Center mladih Koper in Vzajemna (Dr. Posvet), so se vrstile Cesta, Nekega jutra, ko se zdani, Tvoje jutro, Reka, Kaj naj ti prinesem, draga, Tista zakartana ura, Tista črna kitara, Namesto koga roža cveti, mikrofon je bil proti občinstvu obrnjen med ljudsko Vsi so venci vejli ...

Na vprašanje, kaj se v sedanjih razmerah sploh še da, je odgovorila lanska pesem: Vse se da! V anekdotah iz knjig Venci in Pojezije so spet zaživeli šegavi muzikanti iz legendarne Beltinške bande, Kreslin pa je zbrane nasmejal še s spomini na očetovo pritoževanje zaradi kratkosti prekmurske Micka, daj mi peneze nazaj - ki ji je upokojeni direktor Beltinske banke, danes 92-letni Milan Kreslin, pripisal tretjo kitico: “Kak naj iden v drujgi kupleraj, či mi ne daš pejneze nazaj?”

Kreslin je po koncertu razdelil veliko avtogramov in enega tudi dobil: Irena Urbič je prijatelju Foruma Tomizza podarila izvod zbornika ob 20-letnici teh mednarodnih obmejnih srečanj. (foto: Andraž Gombač)

Po mehki Če bi midva se kdaj srečala je Kreslin na oder povabil tri Frčafele, ki jih je opazil med občinstvom, in ob njihovem prepevanju je zaplesalo Dekle moje.

Razpočili sta se Tisoč let in Poj mi pesem ... Na očarljivem, redkim znanem trgu ni migal in prepeval le Ioannis Antonios Kapodistrias (1776-1831), grški diplomat in politik s koprskimi koreninami, a se je Kreslin zasukal in nazdravil tudi njegovemu kipu.

Potem ko ga je občinstvo že drugič poklicalo nazaj, je končal s poletom: “Lahko bi zletela in ujela svoje sanje lahko bi se dvignila na njih vse do neba!”


Najbolj brano