Vileniški kristal prejel gruzijski pesnik Šota Iatašvili

Gruzijski pesnik Šota Iatašvili je letošnji dobitnik kristala, ki ga v okviru literarnega festivala Vilenica podelijo avtorjem, predstavljenim v festivalskem zborniku. Kot je izpostavila žirija, je najvidnejši poet svoje generacije. Nagrado so mu izročili na literarni matineji v Štanjelu.

Gruzijski pesnik Šota Iatašvili je letošnji dobitnik kristala, ki ga v 
okviru literarnega festivala Vilenica podelijo avtorjem, predstavljenim v festivalskem zborniku.  Foto: Arhiv Vilenica
Gruzijski pesnik Šota Iatašvili je letošnji dobitnik kristala, ki ga v okviru literarnega festivala Vilenica podelijo avtorjem, predstavljenim v festivalskem zborniku.  Foto: Arhiv Vilenica

ŠTANJEL > Mednarodna žirija, sestavljena iz festivalskih gostov, je izpostavila, da izbira med desetimi kandidati za kristal ni bila lahka, ker so bila vsa besedila odlična. Nagrado bi si po njihovem mnenju prislužili vsaj štirje avtorji, a nazadnje so se soglasno odločili, da jo prejme Iatašvili.

Pesnik, ki zastopa deželo in jezik s starodavno tradicijo, je žirijo navdušil s slogom, muzikalnostjo, slikovitim podobjem ter čustveno in intelektualno globino. Iatašvili v svoji poeziji "združuje igrivost z resnobnostjo, duhovitost z muzikalnostjo ter inovativnost s širšo razumljivostjo", so presodili žiranti.

Dobitnik je ob prejemu nagrade izpostavil, da si šteje v čast, da jo je prejel v letu, ko bo njegova država častna gostja na knjižnem sejmu v Frankfurtu.

Leta 1966 rojeni Iatašvili je izdal več zbirk poezije in zbirko kratkih zgodb, piše tudi literarne kritike. Za svoje delo je dvakrat prejel najpomembnejšo gruzijsko literarno nagrado Saba, nagradili so ga tudi na Poljskem in v Ukrajini.

Razglasitev dobitnika je uvedlo literarno branje, na katerem so nastopile slovenska dramatičarka Simona Semenič, madžarska pisateljica Noemi Kiss, irska pisateljica Eilis Ni Dhuibnhe, avstrijska pisateljica Karin Peschka in poljsko-britanska avtorica Wioletta Grzegorzewska.

Udeležence Vilenice pa je presenetila novica, da bo festival prihodnje leto bogatejši za novo nagrado. Ustanovilo jo je kulturno društvo Kulturvermittlung Steiermark iz Gradca, ki jo bo kot poklon festivalu podeljevalo slovenskim avtorjem in avtoricam, in sicer v obliki štiri- do šesttedenske rezidence v Gradcu.

Z literarno matinejo in podelitvijo kristala v Štanjelu se Vilenica približuje h koncu letošnje 33. izvedbe. Na sporedu je le še podelitev glavne nagrade, ki jo bo zvečer v istoimenski kraški jami dobil bolgarsko-nemški pisatelj Ilija Trojanow.


Najbolj brano