Štiri leta, 80 disciplin ... in še knjiga

Lanski vileniški lavreat Ilija Trojanow se bo letos vrnil na Vilenico - osebno žal ne, ga bo pa odlično zastopala sveže prevedena knjiga Moja olimpijada.

Ilija Trojanow se je kot amater  preizkusil v poletnih olimpijskih disciplinah.   Foto: Andraž Gombač
Ilija Trojanow se je kot amater preizkusil v poletnih olimpijskih disciplinah.  Foto: Andraž Gombač

Ilija Trojanow se je leta 1965 rodil v Sofiji, leta 1971 pa je družina iz Bolgarije prek Jugoslavije in Italije prebegnila v Nemčijo, kjer je dobila politični azil. Šestletni begunec je zrasel v svetovljana in enega najuglednejših evropskih pisateljev.

Med poletnimi olimpijskimi igrami leta 2012 se je odločil, da se bo tudi sam preizkusil v vseh 80 poletnih olimpijskih disciplinah ter se je študiozno in natančno, predvsem pa z veliko mero samorefleksije, humorja in ironije lotil napornih treningov. “Pri tem je dodobra spoznal tako lastne duševne in telesne omejitve kot specifike posameznih disciplin, njihovo zanimivo zgodovino in raison d'être,” so zapisali pri Cankarjevi založbi, kjer bo v prevodu Mojce Kranjc v zbirki Vilenica do festivala izšla Moja olimpijada. Trojanow v leta 2016 izdani knjigi opisuje izkušnjo premikanja mej, premišljuje o odnosu do duha in telesa ter o staranju.

Kakor njegovemu vrstniku, letošnjemu slovenskemu avtorju v središču Esadu Babačiću, sta tudi Trojanowu ljuba tako šport kakor književnost. “Šport mi je zanimiv, ker je tam zelo jasno, pri čem si,” nam je ob lanskem prejemu nagrade vilenica pripovedoval v intervjuju. “V literaturi je drugače. Izdaš roman, zatem pa v eni oceni piše, da je to delo genija, v drugi pa, da je knjiga ničvreden zmazek, ki bralcu samo krade čas. Kot avtor ne veš, čemu verjeti. V športu je vse jasneje, nihče ne more objaviti, da je Federer povprečen igralec tenisa. Je najboljši, in pika. Jaz pa se ne morem otresti misli, da nisem dovolj dober. Moj roman Zbiralec svetov je preveden v več kot 30 jezikov, dobil sem kup nagrad, prodal na milijone knjig ... In vseeno kljuje: morda pa nisi res vrhunski.”

A ta notranji glas je koristen, se zaveda: “Ker kaže, da delo opravljaš resno in se trudiš biti vse boljši.”  


Najbolj brano