Razum in čut, duša in telo

Nagrado 35. mednarodnega literarnega festivala Vilenica bo prejela slovaška pesnica Mila Haugová, leta 1942 rojena v Budimpešti. Pravzaprav jo je že - letos se žal ne bomo srečali v kraški jami, tradicionalna sklepna prireditev v Vilenici odpade zaradi virusnih razmer, ki so obisk pri nas onemogočile tudi nagrajenki. A Mila Haugová je plaketo že prejela, ko jo je na Slovaškem obiskala festivalska delegacija s snemalno ekipo.

Mila Haugová  velik ugled uživa tako pri  stroki kakor pri  običajnih bralcih.   Foto: Lucia Guardin
Mila Haugová velik ugled uživa tako pri stroki kakor pri običajnih bralcih.  Foto: Lucia Guardin

Če bo šlo vse po sreči, se bomo s “pesnico presežkov” družili vsaj prek spleta in jo tako bolje spoznali. Mila Haugová je nanizala že 23 zbirk, v slovenščini pa jo je doslej predstavljala samo drobcena Alfa, leta 2003 izdana pri Apokalipsi. “V osemdesetih letih minulega stoletja je kot ena prvih žensk v češki in slovaški poeziji nastopila z avtonomnim subjektom, ki premore trdno zavedanje o svoji ženskosti,” v utemeljitvi nagrade poudarja Andrej Pleterski, ki je tudi prevedel pesmi, uvrščene v festivalski zbornik - dve za pokušino objavljamo spodaj.

Pesnica velik ugled uživa tako pri stroki kakor pri običajnih bralcih, neizmeren pa je njen vpliv na sodobnice in sodobnike, v utemeljitvi med drugim še pojasnjuje Pleterski in oriše nagrajenkino “refleksivno in imaginativno, intelektualno in erotično pisavo, v kateri imajo svoje mesto moški in otrok, ustvarjalnost, spolnost, sočutje in milina, fizična narava, metafizika, v kateri se ne izključujejo niti zoperstavljajo narava in kultura, razum in čut, duša in telo, domišljija in stvarnost”.

Letos se ne bomo srečali v kraški jami, tradicionalna sklepna prireditev v Vilenici na Krasu odpade zaradi virusnih razmer. Nagrajenka Mila Haugová je plaketo že prejela, ko jo je na Slovaškem obiskala festivalska delegacija s snemalno ekipo. (Foto: Andraž Gombač)

V intervjuju za spomladansko festivalsko prilogo nam je pesnica povedala, da jo je nagrada globoko ganila. “Je velika čast. Zelo mi je žal, da je ne bom prejela v živo, ampak samo digitalno. Sem staromodna, rada imam osebni stik, tako da mi bo manjkal obisk jame in njene prelepe okolice,” je dejala Mila Haugová, ki je bila že večkrat pri nas, pred 20 leti tudi na Vilenici. Srednjo Evropo ima za svoj dom, tu ji je lepo, še pravi.  


Najbolj brano