Pesnili so o mami in slikali pesmi brez besed

Ob mednarodnem literarnem festivalu Vilenica se že 19. leto utrjuje tudi njegova mlajša sestrica, mednarodna literarna in likovna nagrada Mlada Vilenica, ki k ustvarjanju spodbuja osnovnošolce in srednješolce, pa tudi predšolske otroke.

 V zborniku so zbrana vsa dela lanske, 18. Mlade Vilenice. Foto: Arhiv Mlada Vilenica
V zborniku so zbrana vsa dela lanske, 18. Mlade Vilenice. Foto: Arhiv Mlada Vilenica

Ob lanski polnoletnosti se je Mlada Vilenica s pozne pomladi preselila na jesen. Povod za selitev na jesenski čas je bil najprej povsem banalen - zakasnitev denarja iz javnega razpisa. A se je premik izkazal kot neproblematičen in celo dobrodošel, saj so prejeli več kot dvesto literarnih in likovnih del.

Cankar kot izhodišče

“Razpis smo objavili na začetku šolskega leta in dali mladim ustvarjalcem tri meseca časa. Odziv je bil lep, dobili smo veliko lepih in, vsaj zame, prav ganljivih prispevkov. Ko sem jih prebirala, so mi ob mnogih tekle solze po licu,” pravi Tinkara Kovač iz Kulturnega društva Vilenica, ki pripravlja Mlado Vilenico skupaj s sežansko izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD).

Ker je bilo lani Cankarjevo leto, so se z JSKD odločili, da mladim kot navdih za pisanje ponudijo Ivana Cankarja. “Zaradi Cankarjevega jubileja je bila za temo, predvsem poezije, izbrana mati oziroma mama. Ta tema se ubeseduje tudi v kratki zgodbi, o kateri pa so se člani komisije zedinili, da lahko hkrati izraža družbenokritični pogled oziroma da lahko vsebuje socialno obarvano dogajanje, ki ni nujno vezano zgolj na mater,” je zapisala predsednica žirije Lilijana Gustinčič.

“Mama, ti si lepa nežna dlan. / Mama, ti si poljub, ki mi polepša dan. / Mama, ti si sonček, nežen, zlat. // Mama, rada te imam in / nikomur te ne dam. / Tudi kadar se razjeziš / in me s kaznijo zapodiš. // Ampak dobra si zelo, / zato ti pišem pesmico. / Pesmica je barvana / temno rdeče kot globina srca.” Tako je zapisala tretješolka Urška Mateta iz lokavske podružnice OŠ Srečka Kosovela Sežana, prejemnica druge nagrade v prvi triadi osnovne šole. Prvonagrajeni Vedad Suljić pa je v pesmi razmišljal o kameri, brez katere danes ne gremo nikamor in ne storimo ničesar.

V drugi triadi je prvo nagrado prejel Vid Rebec z lokavske šole, v tretji pa devetošolka Tina Kraljić iz OŠ Frana Metelka Škocjan. V obeh kategorijah so prevladovala besedila o mami, ki pa so se dotikala širokega spektra tematik - od boleče izgube mame do mame, ki pomaga otroku dojeti pobiranje po neuspehu kot uspeh.

“Bera prejetih del je bila letos precej bolj homogena kot prejšnja leta. Izrazito so izstopala dela ustvarjalcev, ki so jih usmerjale tri mentorice, zato smo te tudi posebej nagradili,” je povedala Tinkara Kovač.

Veseli so bili tudi prispevkov iz tujine in med njimi podelili posebno pohvalo za pesem v tujem jeziku sedmošolki Teodori Petrović iz OŠ Sveti Sava v Republiki srbski, ki se je razpisala o globoki sledi Cankarjevega dela. Podelili so tudi dve posebni pohvali za obliko. Prejela sta ju Vid Pleterski iz OŠ Frana Metelka Škocjan in Laura Klinec iz OŠ Dornberk.

Poetične pesmi brez besed

Že četrtič pa je Mlada Vilenica povabila k sodelovanju tudi mlade likovnike. Natečaj so naslovili Naslikaj mi pesem in z njim povabili otroke, da narišejo ali naslikajo pesem. “Pa ne kako konkretno pesem, ampak takšno, ki je povedana le v likovnem jeziku, kjer besede ne obstajajo. Kajti likovno izražanje je ravno tako kot jezikovno lahko poetično in prihaja iz srca namesto iz glave,” je zapisala žirija. Med malčki iz vrtca je nagrado podelila Noel Poredoš iz vrtca Sveti Jurij, med najmlajšimi šolarji Ani Pintarič iz OŠ Turnišče, v drugi triadi Aneji Skok, v tretji triadi pa jo je prejel Lino Vočanec.

Nagrade in priznanja udeležencem Mlade Vilenice so podelili decembra v Muzeju slovenskih filmskih ustvarjalcev v Divači.

Žirija in organizatorji pa že snujejo razpis letošnje, 19. Mlade Vilenice. Razpis zanjo bodo objavili v začetku septembra, v času “odrasle” Vilenice. Za prihodnje leto, ko bo dopolnila 20 let, pa nameravajo izdati zbornik del vseh zmagovalcev. Mnogi sodelujoči so že odrasli, ena od udeleženk je postala pesnica. Kar priča o pomembnem poslanstvu Mlade Vilenice.


Najbolj brano