Danes na Vilenici podelijo štipendijo SEP

Danes ob 18.30 bodo na večeru festivala Vilenica v sežanskem Kosovelovem domu podelili štipendijo Srednjeevropske pobude (SEP). Prejme jo Maria-Paula Erizanu iz Moldavije.

Letošnja dobitnica štipendije Maria-Paula Erizanu je na torkovem 
festivalskem večeru v Trstu nastopila v družbi lanskega štipendista 
Andrija Ljubke iz Ukrajine. Foto: FotoDamj@n
Letošnja dobitnica štipendije Maria-Paula Erizanu je na torkovem festivalskem večeru v Trstu nastopila v družbi lanskega štipendista Andrija Ljubke iz Ukrajine. Foto: FotoDamj@n

Štipendija spodbuja meddržavno sodelovanje in promocijo na področju literature za mlade avtorje iz držav članic SEP, ki niso del Evropske unije. Letos jo prejme 26-letna Maria-Paula Erizanu iz Moldavije, ki je na torkovem večeru v Trstu nastopila v družbi lanskega štipendista Andrija Ljubke iz Ukrajine.

Štipendijo v višini 5000 evrov, namenjeno trimesečnemu bivanju v katerikoli državi članici SEP, si je pisateljica, pesnica in novinarka prislužila z načrtom romana, delovno naslovljenega The Woods are Burning(Gozdovi gorijo). Člani žirije Andrej Pleterski (predsednik), Ludwig Hartinger, Jaruška Majovski, Marko Sosič in Đurđa Strsoglavec so v utemeljitvi poudarili, da je dobitnica “širokega kulturnega obzorja, angažirana pripadnica postsocialistične generacije, ki presega nacionalne meje in ideološke delitve”. Najmlajša prejemnica štipendije doslej bo v romanu upodobila pionirki boja za pravice žensk Roso Luxemburg in Aleksandro Kolontaj.


Najbolj brano