“Beseda je mejač in pesem rokovanje”

Nekoč so vileničarji na Krasu brali, poslušali, razpravljali globoko v noč. Prišla so tudi bolj sušna leta ... in nedavno pandemija z “druženjem” na spletu.

Leta 1988 so bili v prvi vileniški vrsti Péter Esterházy,  Peter Handke in Fulvio Tomizza, 
za osrednjim   pa je fotograf v objektiv ujel tudi  Ludwiga Hartingerja.   Foto: arhiv pn
Leta 1988 so bili v prvi vileniški vrsti Péter Esterházy, Peter Handke in Fulvio Tomizza, za osrednjim pa je fotograf v objektiv ujel tudi Ludwiga Hartingerja.  Foto: arhiv pn

Lani smo nagrajencu Josefu Winklerju zaploskali na slovesnosti v kraški jami, kot se spodobi. Manjkal ni niti njegov avstrijski rojak Ludwig Hartinger, ki ni zamudil še nobene Vilenice.

V nedeljskem pisemcu je na našo prošnjo obudil spomine: “V osemdesetih letih minulega stoletja sem odkril Kras, ta orfični kraj, maquis pesniške besede, in s tem spet našel (prej v Parizu leta 1972) življenjskega pesnika. Srečka Kosovela sem začel prevajati in kasneje izdajati, sočasno sem postal tihotapec besed srednjeevropske literature (pri različnih založbah, v revijah), svetovno vplivna pesniška agora pa je bila in je festival Vilenica v jami, ne samo zame od začetka do sedaj (več kot 30-letna arkada približevanja in izmenjav), od odprave 'v Evropo' do dramatičnega potresa letos spomladi. Beseda je mejač in pesem rokovanje ... 'V belo gredo vse poti,' je zapisal Srečko Kosovel.”


Najbolj brano