Vilenica
Veselje v žalostnem času
Veselje v žalostnem času

Odločitev, da veliko nagrado Vilenice prejme latvijska pesnica Amanda Aizpuriete, je “vsekakor odločitev za moč poezije, njene poezije in njenega unikatnega pesniškega glasu”, je utemeljitev sklenila žirija 37. mednarodnega literarnega festivala Vilenica. V soboto se je v kraški jami iztekel slovesno, a precej zamolklo, žalostno - k temu ni prispeval samo skromen obisk, marveč tudi odsotnost lavreatke, ki so jo na jamskem odru zastopale grenke besede o našem strašnem času.

Naš dom je lahko trdnjava
Naš dom je lahko trdnjava

Letošnja Vilenica se bo ukvarjala s konceptom doma, kar se sliši morda nekoliko preveč običajno, preveč osebno. Toda v resnici je to ključno vprašanje trenutka, ki ga živimo. Naš dom je dobesedno in v prenesenem pomenu v ognju.

Evropa spet odmeva v jami
Evropa spet odmeva v jami

Po dveh nesrečnih pandemičnih letih in bodisi spletnih bodisi hibridnih izvedbah bo Vilenica ta teden končno spet potekala v živo. Na 37. mednarodnem literarnem festivalu bo do soboto nastopilo štirinajst književnic in književnikov iz ducat držav, od Ukrajine, Belorusije in Nemčije do Severne Makedonije, Hrvaške ... Manjkali ne bodo niti domači glasovi, posebej pozorno pa bomo prisluhnili novim estonskim