Vilenica
Vilenica med strahom in pogumom
Vilenica med strahom in pogumom

36. Vilenica se z letošnjo temo, čeprav je ta še kako aktualna in povezana z nepredvidljivim globalnim dogodkom pandemije, ki je kot morda prvi tak dogodek v obdobju neke generacije presekala čas na “pred” in “po2, pravzaprav vrača tudi v svoje začetke.

Josef Winkler, upornik z veliko razlogi
Josef Winkler, upornik z veliko razlogi

Nagrado 36. mednarodnega literarnega festivala Vilenica bo v soboto, 11. septembra, v kraški jami prejel Josef Winkler. Osrednja tema letošnjega festivala Strah in pogum bi bila lahko tudi vodilo življenja in opusa tega nadvse aktualnega avstrijskega pisatelja, ki neutrudno opozarja, da nacizem s koncem vojne nikakor ni izginil, in neizprosno opominja, da smo minljivi.

Milan Dekleva: “Poezija je britev jezika”
Milan Dekleva: “Poezija je britev jezika”

Milan Dekleva (1946), pesnik, pisatelj, dramatik, prevajalec, pianist, novinar in še kaj, letos tudi slovenski avtor v središču festivala Vilenica, je v minulega pol stoletja nanizal petindvajset pesniških zbirk, osem romanov, eseje, dramska besedila, skladbe ... Prejel je tako rekoč vse glavne domače literarne nagrade, že pred petnajstimi leti tudi Prešernovo za življenjsko delo.