Vesna Pernarčič: Vsi smo posebni, vsi unikatni

Vesna Pernačič Foto: Tania Mendillo
Vesna Pernačič Foto: Tania Mendillo
Čudovita dejansko govori o vrednotah, ki smo jih izgubili ali na katere smo pozabili, seveda v parodirani, komedijski govorici. Koliko resnice in koliko fikcije čutite v podobi te družine?

“Ta družina je disfunkcionalna, kar je povsem običajno. Vsi bi želeli, da bi bila naša družina videti normalna in bila funkcionalna, pri čemer pa se postavlja vprašanje, kaj je sploh 'normalno'. Vsi smo posebni in vsi unikatni. V tem je korelacija med resničnostjo in fikcijo.”

Komedija je zvrst, ki daje igralcu zanesljivo merilo za učinkovitost kreacije.

“Komedijo imam zelo rada. V nasprotju z mnogimi današnjimi umetniki in intelektualci, je ne postavljam pod dramo oziroma v nižjo kategorijo. Zgodovina gledališča nam potrjuje, da je bila komedija od nekdaj tako pomembna zvrst kot drama. Ljudje potrebujejo oboje. Družbenokritične vsebine na primer najlažje prikazujemo skozi komedijo. Je zvrst, ki ne daje ljudem občutka ogroženosti, zato se lahko tudi najlažje dotakne določenih vsebin. V komediji se dobro znajdem in takoj razumem, kdaj bo nekaj smešno ali pa ne. Komedija zahteva občutek za tišino, tempo, posluh.”

Kako doživljate uporabo petja v dramski predstavi?

“Glasbena govorica je za gledalce pomembno sredstvo: se jih dotakne, pripomore k temu, da postanejo bolj dojemljivi za namige. Glasba mi zelo veliko pomeni, saj me spremlja, odkar sem začela delati v gledališču. S petjem v predstavah se zelo dobro počutim, ker mi daje neko drugo širino, da lahko povem stvari, ki bi jih s samimi besedami težje izražala.”

Kateri lik v predstavi vam je najbolj podoben?

“Če odvzamemo Vitino motnjo in fobijo, bi lahko rekla, da sem ji podobna. Ona je seveda ekstrem, a mi je nekje blizu, predvsem po načinu razmišljanja, na primer kako se skriva za cinizmom in duhovitostjo.”


Najbolj brano