Veliki Prešernovi nagradi fotografu Stojanu Kerblerju in baletnemu plesalcu Milku Šparembleku

Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejmeta fotograf Stojan Kerbler in koreograf in baletni plesalec Milko Šparemblek. Nagrade Prešernovega sklada pa prejmejo oblikovalec Nejc Prah, igralka Nina Ivanišin, glasbenik Luka Juhart, režiser Rok Biček, prevajalka Suzana Koncut in kostumograf Alan Hranitelj, je naznanil odbor Prešernovega sklada.

Letošnja velika Prešernova nagrajenca sta fotograf Stojan Kerbler 
(levo) ter koreograf in plesalec Milko Šparemblek. Foto: STA
Letošnja velika Prešernova nagrajenca sta fotograf Stojan Kerbler (levo) ter koreograf in plesalec Milko Šparemblek. Foto: STA

LJUBLJANA > Kot piše v utemeljitvi Prešernove nagrade, je fotograf Stojan Kerbler nedvomno osrednja osebnost slovenske fotografije: “Njegov fotografski opus je čudovita freska bivanja in življenja haloških ljudi in predstavlja resnično vrednoto nacionalnega pomena, o kateri se lahko poenoti strokovna in tudi laična javnost. Kerbler je nepretenciozno, s svojo skromnostjo, ljubeznijo in odgovornostjo do sočloveka postavil visoka merila čiste črno-bele analogne fotografije in vzpostavil referenčni okvir humanistične fotografske senzibilnosti in estetike tudi za prihodnje rodove.”

Drugi letošnji veliki nagrajenec, koreograf in plesalec Milko Šparemblek, sodi v generacijo svetovno znanih umetnikov, ki so s svojim delom prispevali k spremembi razmišljanja o plesu v današnjem času. Z 91. leti in sedmimi desetletji dolgo ustvarjalno potjo je najstarejši še aktivni koreograf na svetu, njegov opus pa obsega več kot 150 baletnih, opernih in dramskih predstav, piše v utemeljitvi Prešernove nagrade za življenjsko delo. “Milko Šparemblek je karizmatičen človek in umetnik, ki nas kot ustvarjalce in gledalce zanesljivo in osrečujoče vodi iz labirintov sveta v objem lastnega srca. Lahko se mu spoštljivo poklonimo,” so še zapisali.

Igralka Nina Ivanišin bo nagrado Prešernovega sklada prejela za vloge v zadnjih treh letih, skladatelji in akordeonist Luka Juhart za umetniške dosežke v minulih treh letih, režiser Rok Biček pa za celovečerni dokuentarni film Družina.

Nagrado Prešernovega sklada za pomembne umetniške dosežke v minulih treh letih prejmeta še oblikovalec Nejc Prah in prevajalka Suzana Koncut, kostumograf Alan Hranitelj pa bo nagrajen za razstavo Vzporedni svetovi Alana Hranitelja.

Minister za kulturo Zoran Poznič je ob razglasitvi nagrajencev dejal, da kultura in vsi, ki delujejo na tem področju, predstavljajo temelj, ki družbo osmišlja za nazaj in za naprej. Po njegovih besedah je ta temelj včasih zanemarjen, zato je razglasitev Prešernovih nagrad priložnost, da v javnosti pokažejo, česa vsega je slovenska kultura zmožna in do kam sega. “In segamo definitivno do zvezd,” je poudaril minister.

Nagrade bodo tradicionalno podelili 7. februarja, na državni proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu.


Najbolj brano