“Vedno smo scali proti vetru”

Danes zvečer je letošnjega Ježkovega nagrajenca Marka Breclja pričakala polna avla Primorskih novic v Kopru. Gosta je “zaslišal” naš novinar Andraž Gombač, ki je s svojimi vprašanji osvetlil številna življenjska obdobja vsestranskega nesprijaznjenega ustvarjalca.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > V pogovoru sta se dotaknila njegovega odraščanja in velikega vpliva radia (predvsem Ježkovih radijskih iger), študija fizike in profesorja Alojza Kodreta, kultnega prvenca Cocktail ter Brecljevega dolgoletnega udejstvovanja na področju mladinske kulture z Društvom prijateljev zmernega napredka. “Vedno smo scali proti vetru. Z nami niso bili novinarji in skisana kulturna smetana, niti mladina oziroma z nami je bil le del nje. V tem času smo bili vseskozi tujek in upali brez razloga,” je dejal Brecelj in poudaril, da so v MKC-ju že sredi 90. let mladini “prepovedali” vnos mobilnih telefonov oziroma “osebnostnih zrcalc” na koncerte. Brecelj je omenil tudi tako imenovano trap glasbo, ki v zadnjem času precej pridobiva na popularnosti, in v kateri po njegovih besedah “razpade vsak smisel, toda ta glasba je resnična, saj je odraz stvarnosti. To je dekadenca do konca.”

Celoten intervju bo objavljen v eni od prihodnjih številk Primorskih novic, delček pogovora pa si lahko ogledate na spodnji povezavi.


Najbolj brano