V Tomosu so sestavljali tako motorje kakor pesmi

Svojčas je kultura živahno izvirala tudi v tovarnah. V nekdanjem koprskem skladišču soli Libertas, kjer je na ogled razstava o Tomosu, je Ingrid Celestina, vodja knjigarne in založbe Libris, začetke literarne revije Fontana obudila v spletnem pogovoru z Danilom Japljem in Edelmanom Jurinčičem, njenima nekdanjim in sedanjim urednikom.

 Z Ingrid Celestina iz Librisa sta začetke revije Fontana na razstavi 
o Tomosu  v skladišču Libertas obudila Danilo Japelj (v sredini) in 
Edelman Jurinčič, nekdanji in sedanji urednik Fontane. Foto: posnetek zaslona
Z Ingrid Celestina iz Librisa sta začetke revije Fontana na razstavi o Tomosu v skladišču Libertas obudila Danilo Japelj (v sredini) in Edelman Jurinčič, nekdanji in sedanji urednik Fontane. Foto: posnetek zaslona

KOPER > Ob svetovnem dnevu knjige je knjigarna in založba pod naslovom Svet v spletu besed nanizala več virtualnih srečanj, med njimi tudi pogovor o kulturnem pomenu tovarne Tomos. Prav tam je svojo pot s knjigami začela Alojzija Zavnik, ustanoviteljica Librisa, je povedala njena hči Ingrid Celestina: “Mama, zaposlena v orodjarni, je med odmori prodajala knjige. Ker je to počela zelo dobro, se je vodstvo Partizanske knjige odločilo za odprtje koprskega predstavništva, zatem tudi knjigarne.”

Predlani so pri Librisu obudili revijo za književnost in kulturo Fontana, ki korenini v Tomosovem glasilu. Sodelavci kulturne strani so leta 1986 ustanovili samostojno revijo; sprva so jo soustvarjali še tovariši iz Cimosa, sčasoma so pristopili še drugi ... Osrednja zvrst jim je bila izpovedna poezija, medtem ko so v glasilih delovnih organizacij vladali reportažni in drugi zapisi iz vsakdanjega življenja. “Zelo nam je bila v pomoč aktivna mladinska organizacija na Tomosu,” v pogovoru, dosegljivem na Librisovem facebook profilu, poudarja Danilo Japelj.

Edelman Jurinčič pojasni, da so v Fontani, ki je postajala vse kakovostnejša in imela vse več naročnikov, objavljali tako začetniki kakor že uveljavljeni književniki: Linda Cotič, Marjan Tomšič, Vlado Šav, Bert Pribac ... Japelj je opozoril še, da v Tomosu niso podpirali le literarnega ustvarjanja, sredi sedemdesetih let so ustanovili tudi mešani pevski zbor, današnji Maestral. A z leti je bilo v proizvodnih prostorih vse manj naklonjenosti kulturi, se spominja Jurinčič, zlasti pa si ne predstavlja, da bi lahko tam spet uspevala danes, četudi bi bilo to še kako dobrodošlo in potrebno.  


Najbolj brano