V Sloveniji priprli in že izpustili sodelavko zasedbe Pussy Riot

Ruska feministična zasedba Pussy Riot je na novinarski konferenci pred nocojšnjim koncertom v Ljubljani, ki je del festivala Lezbična četrt, razkrila, da je slovenska policija davi aretirala njihovo sodelavko, aktivistko iz Turkmenistana. Organizatorji festivala, Društvo Škuc, so nato sporočili, da je bila medtem že izpuščena na prostost.

Producent zasedbe Pussy Riot je kljub izpustitvi priprtje aktivistke 
označil za nečloveško dejanje.  Foto: EVERT ELZINGA / AFP / Profimedia
Producent zasedbe Pussy Riot je kljub izpustitvi priprtje aktivistke označil za nečloveško dejanje.  Foto: EVERT ELZINGA / AFP / Profimedia

LJUBLJANA > Spremljevalko in sodelavko skupine so po besedah zasedbe pridržali zaradi 20 let stare Interpolove tiralice, je na začetku novinarske konference povedala Marija Aljohina iz skupine Pussy Riot. Sama je nedavno uspela pobegniti iz Rusije, kjer se je med prestajanjem zaporne kazni spoznala in spoprijateljila s turkmenistansko aktivistko.

Aleksander Čeparukin, agent in glasbeni producent skupine, je novinarjem povedal, da naj bi jo zaradi aktivizma v Turkmenistanu lažno obtožili spornih poslov in sodelovanja z opozicijo. Slovenski odvetnik Dino Bauk, ki je zasedbi priskočil na pomoč, pa je Čeparukinu nato pojasnil, da je slovenske oblasti ne nameravajo deportirati ali izročiti turkmenistanskim oblastem, vendar primer preiskujejo, kar naj bi trajalo par dni. Producent je kljub temu pripor aktivistke označil za nečloveško ravnanje.

Marija Aljohina je dodala, da je policija prišla v njihov hotel zgodaj zjutraj in da je skupino šokiralo, da jim tako oni kot uradniki na sodišču niso povedali ničesar. Dodala je še, da ima njena prijateljica schengenski vizum in da doslej med potovanjem po Evropi s skupino ni naletela na nobeno oviro. Po novinarski konferenci je sicer Društvo ŠKUC sporočilo, da je bila aktivistka že izpuščena iz pripora.

"Po neljubem zapletu, ko je v zgodnjih jutranjih urah slovenska policija priprla prijateljico in sodelavko skupine Pussy Riot, vas obveščamo, da je bila ta pred kratkim izpuščena na prostost. V izogib morebitnim ugibanjem ali koncert sploh bo, vas z veseljem obveščamo, da koncert bo," piše v izjavi za javnost Društva Škuc.


Najbolj brano