V Posavju postavili bronasto repliko Melanijinega kipa

Ameriški umetnik Brad Downey in njegov izolski sodelavec Rok Pahor sta ob Savi v Rožnem v Občini Krško te dni postavila bronasto repliko julija lani na istem mestu postavljene lesene skulpture, ki je utelešala v bližnji Sevnici odraščajočo ameriško prvo damo Melanio Trump. Leseni izvirnik so namreč neznanci julija letos požgali.

Ameriški umetnik Brad Downey in njegov izolski sodelavec Rok 
Pahor sta ob Savi v Rožnem v Občini Krško te dni postavila 
bronasti odlitek kipa Melanije Trump. Foto: Rasto Bozic/STA
Ameriški umetnik Brad Downey in njegov izolski sodelavec Rok Pahor sta ob Savi v Rožnem v Občini Krško te dni postavila bronasti odlitek kipa Melanije Trump. Foto: Rasto Bozic/STA

SEVNICA > Izolski restavrator Rok Pahor je povedal, da je bronasti kip, kot je zapisano na kovinski plošči ob vznožju njegovega podstavka, posvečen večnemu spominu na spomenik Melania, ki je stal na omenjenem mestu in so ga požigalci na predvečer 4. julija - dneva ameriške neodvisnosti - uničili.

Foto: STA

Gre za popolno repliko, za katero so kalup vzeli lani, bronasta izvedba kipa pa naj bi po prvotni zamisli stala nekje drugje. Mesto za postavitev spomenika ameriški prvi dami je sicer predlani izbral in odkupil Downey, za izdelavo in postavitev bronaste replike pa je porabil približno 10.000 evrov, je še dejal Pahor.

Foto: STA

Avtor izvirne lesene skulpture je lokalni rokodelec

Kot je znano, je bil avtor izvirne lesene skulpture lokalni rokodelec Aleš Župevc, izdelal pa jo je z motorno žago. Stala je na skoraj tri metre visokem štoru drevesa, iz katerega je bila izrezljana, zdaj pa so nanj postavili še bronasto.

Gre sicer za močno shematično podobo, ki je v svoji pobarvani leseni izvedbi spominjala na oblačila, ki jih je imela Trumpova oblečena ob inavguraciji moža Donalda Trumpa za ameriškega predsednika. Kip sicer ne stoji v sevniški, temveč v sosednji Občini Krško.

Izvirni kip Melanije je do konca septembra sicer na ogled v nekdanjem koprskem skladišču soli Libertas, kjer je pregledna razstava del Brada Downeyja z naslovom Fuck Off Ilusion. Več o razstavi preberite: Ožgana Melania, skriti Banksy in izolska družina


Najbolj brano