V Portorožu se je začel praznik slovenskega filma

Končno! Pa še marsikateri drug vzdih olajšanja in zadovoljstva je bilo slišati nocoj v Avditoriju Portorož, kamor se je po lanski pandemični selitvi v Ljubljano vendarle pred občinstvo vrnil 24. Festival slovenskega filma.

Emilija Soklič  s   predsednikom žirije Dušanom Milavcem.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Emilija Soklič s predsednikom žirije Dušanom Milavcem.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

PORTOROŽ > FSF Portorož, ki ga od letos vodi Bojan Labović in ima poslej dolgoletni primorski domicil uradno tudi v imenu, se je začel s slovesnostjo, na kateri je zbrane nagovoril predsednik države Borut Pahor, častni pokrovitelj festivala. A prava zvezda festivala, na katerem se bo do nedelje v Avditoriju in Monfortu odvrtelo 84 filmov, od tega kar 54 v tekmovalnem programu, je Emilija Soklič, letošnja Badjurova nagrajenka za življenjsko delo.

Inovatorki in inženirki zvoka so v Slovenski Kinoteki posvetili tudi razstavo, ki so jo danes še pred slovesnostjo odprli v Beli dvorani Avditorija. Filmski del odprtja festivala so nocoj zaupali Inventuri, celovečernemu igranemu filmu scenarista in režiserja Darka Sinka, v katerem glavno vlogo igra novogoriški igralec Radoš Bolčina. Zmagovalce letošnjega praznika domačega filma bodo razglasili in z vesnami nagradili v nedeljo.


Najbolj brano