V Piranu se je sklenil Ex-tempore, grand prix za Tino Konec

V Piranu se je v soboto s podelitvijo nagrad sklenil 53. slikarski Ex-tempore. Najvišjo nagrado, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran, je prejela Tina Konec za sliko z naslovom Kristalizacija. Žirijo je prepričala z monokromnim delom, ki na prvi pogled povezuje enostavnost in jasnost podobe s kompleksno in dovršeno tehniko.

Najvišjo nagrado, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran, je prejela 
Tina Konec za sliko z naslovom Kristalizacija. Foto: Jadran Rusjan
Najvišjo nagrado, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran, je prejela Tina Konec za sliko z naslovom Kristalizacija. Foto: Jadran Rusjan

PIRAN > Kot je zapisano v obrazložitvi, se delo Tine Konec tematsko "navezuje na naravo, dejansko pa pri gledalcu vzbuja kontemplacijo o odnosu med celoto in njenimi delci: fraktali. Črta v delu ni dominantna, saj prevladuje ploskev in način, kako je ta zapolnjena, kar delu daje subtilen slikarski značaj".

Nagrado za najboljše delo mladega avtorja, starega do 35 let, ki jo prav tako podeljujejo Obalne galerije Piran, je prejela Miriam Elettra Vaccari; nagrada je v obliki samostojne razstave v piranski galeriji Herman Pečarič.

Kot piše v utemeljitvi, je njeno minimalistično in konceptualno zastavljeno delo narejeno s tehniko vezenja. "Pri izrisu prstnega odtisa šiv deluje kot črta. Simbol in pomen dela je na ta način zajet v samo tehniko, kot tudi v figuralni motiv. V kompoziciji se podoba prstnega odtisa razblinja na dnu, kar lahko beremo kot prispodobo za družbeno globalizirano aktualnost, ki kaže na vprašanje stabilnosti, individualne, etnične, narodne, religiozne, seksualne, kulturne in vseh ostalih identitet. Ne nazadnje pa delo odpira tudi vprašanje tradicionalne vloge ženske in hkrati ženske kot umetnice," je zapisala žirija.

Poleg grand prixa v vrednosti 2000 evrov in nagrade za mladega perspektivnega avtorja so med drugim podelili še velike odkupne nagrade v vrednosti 1000 evrov, posebne nagrade, nagrade za dela na papirju in častno priznanje občinstva.

Na letošnji Ex-tempore se je prijavilo 233 udeležencev, oddanih je bilo 204 likovnih del. Žirija v sestavi Nadežda Elezović, Marco Puntin (predsednik) in Andreja Hribernik je za razstavi, ki bosta v razstavišču Monfort v Portorožu in Mestni galeriji Piran na ogled do 28. oktobra, izbrala 103 likovna dela.


Najbolj brano