V Novi Gorici se začenja festival Mesto knjige

V Novi Gorici se začenjata knjižni festival in sejem Mesto knjige z naslovom Večjezičnost, ki bosta potekala do 18. junija. Na Trgu Evropa danes ob 20. uri pripravljajo pogovor s pisateljico Erico Johnson Debeljak. V pogovoru, ki ga bo vodil novinar Marko Crnkovič, bo predstavila svojo zadnjo knjigo Devica, kraljica, vdova, prasica.

Utrinek od lani
Utrinek od lani 

NOVA GORICA > Rdeča nit letošnjega festivala bodo tisti kulturni ustvarjalci, ki živijo in delajo v Sloveniji, vendar ustvarjajo v drugih jezikih, je na sredini novinarski konferenci povedal član programske ekipe festivala Miha Kosovel. S pogovori, glasbo, bralnimi uprizoritvami, razstavami in knjigami bodo spletli pisano večjezično literarno krajino.

V soboto bodo ob 19. uri na Trgu Marka Plenčiča v Solkanu odprli razstavo štirih domačih ilustratork, Ane Maraž, Anje Kranjc, Ane Zavadlav in Tine Volarič. Zatem bo sledil koncert domačega dvojca GLOG.

V nedeljo bo ob 19. uri na Trgu Evropa Vesna Humar gostila novinarja manjšinskih medijev, slovenskih v Italiji in italijanskih v Sloveniji. Gosta, odlična poznavalca problematik čezmejnega slovensko-italijanskega prostora, Stefano Lusa in Jurij Paljk, bosta spregovorila o politikah dvojezičnosti.

Knjižni sejem, ki se začenja v torek, zaprli pa ga bodo prihodnji petek, bo tudi letos potekal na Bevkovem trgu. V družbo več kot 20 založb, z rekordno udeležbo zamejskih založnikov, vabi prihodnji teden vsak dan, od torka do petka med 15. in 21. uro, je povedala vodja festivala Katja Pahor. Spremljevalni program sejma bo tudi letos pester, med drugim ga bodo obiskali Marcel Štefančič Jr., Brina Svit, Dušan Jelinčič, Maja Haderlap, Mirt Komel, Anja Mugerli, Jaka Železnikar, Nejc Gazvoda, Varja Hrvatin, Mateja Sattler, Lidija Dimkovska, Urban Vovk in Muanis Sinanović.

Mesto knjige organizira Društvo humanistov Goriške s partnerji, program pa sofinancirajo Javna agencija za knjigo RS, Mestna občina Nova Gorica in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.


Najbolj brano