Dober približek za kolektivno iluzijo

Na krilih filmske uspešnice Bohemian Rhapsody, ki je požela navdušenje tudi med slovenskimi gledalci, je po aprilskem uspehu v hali Tivoli k nam pripotovala druga zasedba s simfoničnim orkestrom, ki se poklanja in žanje uspeh z glasbo legendarnih Queenov. Titov trg je v petek razprodala zasedba Queen Real Tribute s 55 simfoniki iz Srbije.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Soliden približek, podobno kakor aprila britanski The Bohemians, je občinstvu ponudil morda celo več, kot je pričakovalo - večino uspešnic in celo v duetu z operno pevko izvedeno himno Barcelona.

Kakor pri gledanju z oskarjem ovenčanega filma, se tudi pri poslušanju kakovostnih oponaševalcev rad zgodi učinek mešanice kolektivne amnezije in evforije, ki tudi pri kakem skeptiku povzroči lažen občutek, da posluša izvirnik. Pri čemer je nemalo pripomogla barva glasu izvrstnega Ivana Ristanovića, ki je močno spominjala na glas neponovljivega Freddieja Mercuryja. Da bi ga glas izdal, je srbski pevec zaupal nekaj novinarjem pred koncertom, je njegov edini strah. A v Kopru je bil odlično pripravljen in je lahko poskrbel za magijo, s katero je lahko množica za kak hip sanjala, kako bi lahko bilo, če bi bil Mercury še živ.

Povsem druga tema pa je pomislek, zakaj ne bi trga domače radijske postaje, komercialne ali nacionalne, napolnile s kakovostnimi domačimi glasbeniki ...


Najbolj brano