V Izoli bodo danes razstavili ogrlico velikanko

Danes se začenja prvi Slovenski teden nakita, ki ga bodo do nedelje gostili različni kraji, in sicer na Primorskem v Izoli, Postojni in Medani v Goriških Brdih, v preostalih slovenskih krajih pa v Ljubljani, Mariboru, na Ptuju, Bledu, Slovenj Gradcu, Kranju, Grosupljem, Vrhniki. Skupno se bo predstavilo 37 oblikovalcev sodobnega nakita. Še posebej zanimivo utegne biti v Izoli.



Študenti 1. letnika Vizualnih umetnosti in oblikovanja Pedagoške 
fakultete Univerze na Primorskem s svojimi izdelki (foto vir: 
FB/Slovenski teden nakita)
Študenti 1. letnika Vizualnih umetnosti in oblikovanja Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem s svojimi izdelki (foto vir: FB/Slovenski teden nakita) 

SLOVENIJA > Slovenski teden nakita je projekt, ki ustvarja prostor, kjer se srečujejo umetniki s področja sodobnega nakita in izmenjujejo ideje, se povezujejo in razvijajo prihodnja sodelovanja. Projekt naj bi širši javnosti predstavil sodobno oblikovanje nakita. Javnost se tako lahko od blizu seznani z izdelki in oblikovalci, ki ustvarjajo sodoben nakit.

Poleg oblikovalcev so v program vključili tudi fakultete, muzej in šole. Letos v njem med drugim sodelujejo Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem, katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti, Fakulteta za dizajn, Narodni muzej Slovenije in Šolski center Rogaška Slatina.

Študenti 1. letnika Vizualnih umetnosti in oblikovanja Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem so se tako pri predmetu Oblikovanje in vizualne komunikacije 2 pod mentorstvom arhitektke Tine Cotič spoznali z ogrlicami izolske oblikovalke nakita Sandre Kocjančič z naslovom Meseci.

Ogrlice so sestavljene iz različnih rink, kjer vsaka predstavlja določen dan v oblikovalkinem mesecu. Študenti so s poljubno tehniko ustvarili vsak svojo rinko oziroma krog nekega dneva, ki se jih je v vsakdanu kakorkoli dotaknil. Vsak študent je svoj krog fotografiral in ga predstavil s kratko zgodbo (te bodo predstavljene v izolski galeriji sodobnega nakita Drat skupaj z ogrlicami Sandre Kocjančič). Izdelane rinke oziroma kroge pa so povezali v ogrlico velikanko, ki bo postavljena na Manziolijevem trgu v Izoli. Pri tem podvigu je za tehnično podporo poskrbel izolski kipar Marko Zelenko. Otvoritev bo drevi ob 18. uri v izolski galeriji Drat.

V Izoli, v galerijah v Ljubljanski in Koprski ulici, se bodo ta teden v sklopu Slovenskega tedna nakita sicer predstavili še naslednji oblikovalci nakita - Huberto Široka, Olga Košica, Mojca Gazič in Romi Bukovec.

V Medani v galeriji Alma House bo svoj nakit predstavila Rosanna Raljević Ceglar, v Postojni pa bo v tamkajšnjem TIC-u na ogled nakit Metke Mikuletič.

V torek, 10. maja, ob 18. uri bo v Manziolijevi palači predavanje priznane oblikovalke nakita Olge Košica z naslovom Tri aspekti oblikovanja nakita. V četrtek bo potekala delavnica oblikovanja nakita z dijaki Srednje šole Pietro Coppo pod okriljem profesorice Fulvije Grbac in strokovnim vodstvom oblikovalke nakita Sandre Kocjančič.

Najbolj brano