V fancle so dali dušo

Zamejska glasbena pop-folk-rock skupina Grešni kozli je v Osmici Krmac v Bertokih pripravila prav poseben glasbeni večer, na katerem so obiskovalci lahko hkrati poslušali in okušali “fancle” z dušo. Tako je naslovljen njihov prvi album, na katerem je deset avtorskih skladb.

Grešni kozli (z leve): Fabio Bandera, Matej Gruden Keko, Marco Mattinetti in Iztok Cergol  Foto: Petra Vidrih
Grešni kozli (z leve): Fabio Bandera, Matej Gruden Keko, Marco Mattinetti in Iztok Cergol  Foto: Petra Vidrih

BERTOKI > Fancli ali fritole, kakor v Istri pravijo ocvrtemu sladkemu testu, drugod po Sloveniji pa mu rečejo miške, so lahko tudi slani. Če gospodinja vanje namesto rozin “skrije” slanik, pa so še posebej okusni, o čemer so se lahko prepričali tudi obiskovalci četrtkovega kulinarično-glasbenega večera v Bertokih.

“Tako kot so včasih gospodinje na Tržaškem v fancle dale slanike, ker drugega pač niso imele doma, tako smo mi v preprosto glasbeno testo dali točno to, kar smo imeli doma - dušo,” je recept za album Fancli z dušu razkril vsestranski glasbenik, multiinstrumentalist Iztok Cergol, avtor domala vseh skladb, z izjemo Po kraški gmajni, ki jo je uglasbil pokojni Miro Tomassini, dolgoletni glasbeni sopotnik Vlada Kreslina.

Cergol, član številnih glasbenih zasedb - od Vlada Kreslina do Zmelkoow - je tokrat poprijel “le” za akustično kitaro in klaviature. Že konec devetdesetih se je pri Kraških ovčarjih - še enem legendarnem bendu, ki je močno zaznamoval zamejsko glasbeno sceno - spoznal s pevcem in kitaristom Matejem Grudnom Kekom. Leta 2014 se je iz njunega glasbenega sodelovanja rodil projekt Grešni kozli, v katerem, kot pravijo sami, “s poezijo in glasbo neustrašno branijo zahodno slovensko mejo”. Keko in Cergol tvorita jedro zasedbe - prvi prispeva besedila, drugi glasbo -, zadnji dve leti pa pri njih muzicirata tudi Fabio Bandera na kontrabasu in Marco Mattinetti na bobnih in tolkalih.

Besedila iz genov, habitat v osmici

Fantje so aprila začeli s snemanjem komadov kar na Mattinettijevem domu v Ricmanjah, album pa so dokončali v glasbenem studiu v Prešnici, kjer je za končno podobo poskrbel producent Gaber Radojevič.

Keko, avtor besedil, ima poezijo zapisano v genih, saj je pranečak zamejskega pesnika Iga Grudna, že kot mlad fant se je navduševal tudi nad poezijo Srečka Kosovela, blizu pa mu je tudi njuna navezanost na rodno kraško zemljo in morje. Vsaka pesem na plošči tako odseva katero izmed njegovih osebnih zgodb. Izbira osmice za predstavitev albuma ni bila naključna, pojasnjuje Keko. “Osmica je, če sem iskren, naš naravni habitat. Prav tam nastajajo 'fancli z dušu' - pesniški in glasbeni biseri, ki so z vsakodnevnimi družbenimi, osebnoizpovednimi in ljubezenskimi tematikami zelo blizu preprostemu človeku.”


Najbolj brano