V Evropi nas bo zastopal mladi Kraševec

“Želim si končati študij v Sloveniji in ga nadaljevati v tujini. Zelo rad bi igral v dobrem orkestru, čeprav me vse bolj zanima tudi solistična kariera,” je hornist Sebastijan Buda iz Komna pred tremi leti dejal v Primorskih glasbenih talentih, rubriki Radia Koper in Primorskih novic. Veliko nagradam dodaja nov uspeh: izbrali so ga za slovenskega predstavnika na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki.

Sebastijan Buda Foto: osebni arhiv
Sebastijan Buda Foto: osebni arhiv

KOMEN > Na izboru, ki ga prireja uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija, je žirante Majo Kojc,Gorjana Košuto in Simona Dvoršaka med osmimi finalisti najbolj prepričal Sebastijan Buda iz Komna.

Foto: Sašo Štih

“Zelo sem vesel in počaščen, da sem bil izbran za letošnjega predstavnika Slovenije, potrudil se bom maksimalno! Upam, da se bo kljub tem čudnim in nepredvidljivim časom vse normalno odvilo,” je dejal 19-letni hornist. “Epidemija je za nas glasbenike vsekakor bila zelo pusto in dolgočasno obdobje. Kljub temu da smo mnogi poskušali poiskati dobre plati karantene, recimo več časa za vadenje. To vsekakor ne odtehta razburljivega tempa življenja glasbenika, ki je polno skupnega muziciranja, druženja, vaj, koncertov, tekmovanj in seminarjev.”

K izbiri roga ga je nagovoril profesor Simon Perčič v komenski podružnici Glasbene šole Sežana. Veliko izkušenj je nabral v Pihalnem orkestru Komen, znanje pa nadgrajeval še z mojstrskimi tečaji na Konservatoriju za glasbo v Vidmu pri Nilu Caracristi. Po Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je bil v razredu Jožeta Rošerja, pot nadaljuje na Akademiji za glasbo v razredu profesorja Boštjana Lipovška.

Zastopal nas bo na tekmovanju, ki naj bi letos potekalo v Zagrebu, a je prestavljeno na še neznan datum. Vseevropsko tekmovanje v klasični glasbi Evrovizijski mladi glasbeniki poteka bienalno od leta 1982 in ga organizirajo članice Evropske radiodifuzne zveze (EBU). Tekmovanje je namenjeno glasbenikom med 12. in 21. letom starosti. Slovenija se lahko pohvali z veliko izvrstnimi uspehi na tem tekmovanju, med drugim s tretjim mestom violončelistke Karmen Pečar leta 2002, z zmago flavtistke Eve Nine Kozmus leta 2010, drugim mestom pianista Urbana Staniča leta 2014 in drugim mestom violinista Nikole Pajanovića leta 2018.


Najbolj brano