V Ajdovščini se spominjajo 130-letnice rojstva Danila Lokarja

V Ajdovščini se je 9. maja 1892 rodil slovenski pisatelj Danilo Lokar. V Lavričevi knjižnici so tej obletnici posvetili razstavo, ki prikazuje njegovo življenje in delo. V sklopu razstave so pripravili kolaž njegovih fotografij, ki si jih je mogoče ogledati v prostorih knjižnice, na zaslonu v preddverju ali na Youtube kanalu.

V Lavričevi knjižnici so tej obletnici posvetili razstavo, ki prikazuje  
življenje in delo Danila Lokarja.
V Lavričevi knjižnici so tej obletnici posvetili razstavo, ki prikazuje življenje in delo Danila Lokarja. 

AJDOVŠČINA > Obiskovalci si lahko ogledajo tudi stalno razstavo o Danilu Lokarju v Lavričevi knjižnici, kjer so med drugimi zanimivostmi iz njegovega življenja in dela objavljene tudi nagrade, ki jih je prejel, in prevodi njegovih del v tuje jezike, so sporočili iz Lavričeve knjižnice.

V pisateljevi domači hiši na Prešernovi ulici v Ajdovščini je urejena spominska soba ogledati si jo je mogoče v času, ko je odprta Lokarjeva galerija oziroma po predhodnem dogovoru. Skrbnica sobe je Lavričeva knjižnica, ki skrbi za strokovne oglede šolskih in dijaških skupin, pa tudi za odrasle obiskovalce.

Ob 130. obletnici rojstva Danila Lokarja bodo v letošnjem letu pripravili še druge dogodke; v Lavričevi knjižnici načrtujejo tudi simpozij o Lokarjevem literarnem delu ter odprtje ajdovskega dela Slovenske pisateljske poti, ki bo povezala pisateljevo domačo hišo v nacionalno pisateljsko transverzalo.

Lavričeva knjižnica, ki skrbi za literarno dediščino Danila Lokarja, je izdala tri knjige iz njegove zapuščine - Tri novele, ki so izšle ob 120-letnici njegovega rojstva, ob 100-letnici konca prve svetovne vojne knjigo Ajdovski Lokarji in prva svetovna vojna. Pisma in roman Leto osemnajsto. -, v lanskem letu pa še knjigo Danilo Lokar. Dnevniki 1983-1988.

Dela Danila Lokarja so večinoma namenjena odraslim bralcem, napisal pa je tudi dve knjigi za otroke

Danilo Lokar, pisatelj in zdravnik, se je rodil v Ajdovščini 9. maja 1892 kot prvorojenec Marije in Antona Lokarja, lastnika trgovine z usnjem in strojarne. Na Dunaju je zaključil študij medicine, nekaj časa delal kot vojaški zdravnik in nato v Ajdovščini odprl svojo ordinacijo. Delo družinskega zdravnika je opravljal do svoje upokojitve leta 1951.

Čeprav je objavil svojo prvo novelo že med študijem v dijaškem listu Pobratimija, svoja dela in recenzije pa je objavljal tudi v različnih literarnih revijah, se je pisateljevanju povsem posvetil šele po upokojitvi. Leta 1956 je objavil prvo samostojno knjigo Podoba dečka, ki ji je sledilo še več kot dvajset knjižnih naslovov. Mnogi med njimi so bili nagrajeni.


Najbolj brano