Urbane teme, subtilne izpovedi ...

S slovesno podelitvijo nagrade Metoda Badjure scenaristu in režiserju Tugu Štiglicu se bo v ponedeljek ob 19. uri v portoroškem Avditoriju začel 21. Festival slovenskega filma. Zvrstilo se bo kar 111 filmov.

Gajin svet s Sebastianom Cavazzo v eni glavnih vlog je letos slavil že  v Motovunu in Sarajevu. Foto: Luka Karlin
Gajin svet s Sebastianom Cavazzo v eni glavnih vlog je letos slavil že v Motovunu in Sarajevu. Foto: Luka Karlin

PORTOROŽ > Vodstvo je festival zato raztegnilo na šest dni, trajal bo vse do sobote, uvedli pa so še dve novi prizorišči: nekdanje skladišče soli Monfort v Portorožu, kjer bodo večerna glasbeno obarvana druženja in tudi filmske projekcije, ter kino Komuna v Ljubljani, kjer bo na ogled izbor filmov s festivala.

Poletje v školjki in Tantadruj

Tugu Štiglicu se bodo na festivalu poklonili s projekcijami treh njegovih celovečernih filmov za mladino, s katerimi je pustil trajno sled v slovenskem kulturnem prostoru: predvajali bodo Poletje v školjki I. in II. ter Tantadruja. Ob tem bodo na dan otvoritve od 18. ure naprej v Beli dvorani na ogled fotografije in plakati, ki bodo predstavili in obeležili ustvarjalno delo letošnjega nagrajenca.

Direktorica Festivala slovenskega filma (FSF) Jelka Stergel je skupaj s selektorjema Nevo Mužič in Nacetom Zavrlom med 159 prijavljenimi filmi izbrala 111 filmov. Od teh se bo v tekmovalnem programu pomerilo 16 celovečernih (od tega je polovica dokumentarcev), šest srednjemetražnih, 17 kratkih, deset študentskih filmov in tri manjšinske koprodukcije.

“Največja značilnost letošnjega filmskega nabora je raznolikost žanrov, slogov in tudi tem, ki jih avtorji obravnavajo. Če smo se morda zadnja leta navadili na precejšnje sovpadanje slogov pri obravnavi pretežno socialnih tem, si bomo letos lahko ogledali tako žanrsko izčiščene zgodbe z urbano tematiko kot subtilne avtorske izpovedi,” je povedala Stergelova.

Uradni tekmovalni del festivala bodo odprli s premiernim predvajanjem kratkega predfilma Versopolis režiserja Jana Cvitkoviča in celovečernega režijskega prvenca Ne bom več luzerkaUrše Menart. V torek bo na sporedu dokumentarni film Tkanje pogledov - Jože Dolmark v režiji Borisa Jurjaševića, ki se je posvetil filmskemu pedagogu, profesorju in intelektualcu Dolmarku. Ta je bil s Silvanom Furlanom eden pomembnejših členov za širitev filmske kulture na Goriškem.

Sreda bo dan za družinsko romantično komedijo Gajin svetPetra Bratuše, ki je že prepričal otroško žirijo na zadnjem Sarajevskem filmskem festivalu, Gajin svet pa je slavil tudi na festivalu filmov za mlade Buzz@teen v sklopu motovunskega festivala. V sredo bo režijski prvenec predstavil slovenski pisatelj in kolumnist Miha Mazzini, ki se je poglobil v zgodbo o tako imenovanih izbrisanih.

Letala nad Idrijo

Od Primorcev bo v četrtek svoj najnovejši dokumentarec Jeklene ptice nad Idrijo predstavil Idrijčan Dušan Moravec, ki je osvetlil nepojasnjene letalske napade na Idrijo leta 1945. V petek pa bo pred glavno večerno projekcijo v Avditoriju za uvod na ogled kratki film Izolana Davorina Marca.

V petek bo med najteže pričakovanimi filmi Zimske muhe, s katerim je eden najobetavnejših slovenskih režiserjev mlade generacije Olmo Omerzu na festivalu v Karlovyh Varyh prejel nagrado za režijo. Tam je bila opažena še ena zelo talentirana mlajša slovenska režiserka. Sonja Prosenc je za tenkočutno dramo Zgodovino ljubezni, ki bo na sporedu festivala v Portorožu v petek, prejela posebno omembo žirije.


Najbolj brano