UO Prešernovega sklada še ta mesec o nagradi Svetlani Makarovič

Upravni odbor (UO) Prešernovega sklada se bo še ta mesec seznanil s pismom Svetlane Makarovič, ki ga je naslovila na predsednika UO Jožefa Muhoviča. Kot je povedal za STA, bo kmalu seja UO, na kateri bo predstavil pismo oz. njegovo vsebino. To pomeni, da bo to točka dnevnega reda seje, kako se bodo stvari odvijale naprej, pa še ni znano, je dodal.

Bo Svetlana Makarovič naposled le dobila Prešernovo nagrado?  Foto: Maja Pertič Gombač
Bo Svetlana Makarovič naposled le dobila Prešernovo nagrado?  Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA > Po Muhovičevih informacijah naj bi sicer Svetlana Makarovič poslala tri "osebna pisma" na tri naslove: ministrici za kulturo Asti Vrečko, predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič in njemu.

O tem, da UO Prešernovega sklada še odloča o nagradi, je za Mladino povedala tudi ministrica Asta Vrečko.

Muhovič je na vprašanje o dogovoru za način vrnitve Prešernove nagrade Svetlani Makarovič odgovarjal že pred podelitvijo Prešernovih nagrad. Kot je za STA dejal tik po njej, je mogoče to razrešiti na dva različna načina. Za razrešitev vprašanja vračanja zavrnjenih nagrad na univerzalni ravni za vse morebitne primere je treba spremeniti zakon o Prešernovi nagradi, druga možnost pa je lex specialis, ki bi bil sprejet samo za en primer, samo za eno osebo.

Kot je še spomnil tedaj, v 68-letnem podeljevanju Prešernovih nagrad noben od dosedanjih UO Prešernovega sklada ni bil soočen s take vrste nalogo. V izjavi za STA je tudi izrazil obžalovanje, da so v tej situaciji nekateri mislili, da se da zadevo prekmalu in preveč površno definitivno rešiti. Tudi v tem konkretnem primeru velja, da je kratek čas slab zakonodajalec.

Svetlana Makarovič je svoje pričakovanje, da ji bo Prešernova nagrada za življenjsko delo vrnjena, izrazila po tem, ko so se v javnosti razširile govorice o domnevnih zlorabah p. Marka Rupnika in vprašanju o upravičenosti nagrade za življenjsko delo, ki jo je sama leta 2000 ravno zaradi tega zavrnila.

Potem ko je Upravni odbor Prešernovega sklada (UO PS) sporočil, da se bo na državni proslavi 7. februarja držal sprejetega scenarija, ki ne vključuje nastopa Svetlane Makarovič, je umetnica, ki je leta 2000 nagrado zavrnila, na UO Prešernovega sklada naslovila predlog za ponovno izročitev nagrade.


Najbolj brano