Umrla je kraljica soula Aretha Franklin

V 77. letu starosti je umrla kraljica soula Aretha Franklin, poročajo tuje tiskovne agencije.

V 77. letu starosti je umrla kraljica soula Aretha Franklin. Foto: Arhiv PN
V 77. letu starosti je umrla kraljica soula Aretha Franklin. Foto: Arhiv PN

DETROIT > Že v ponedeljek je zakrožila vest, da je Aretha Franklin hudo bolna in je v Detroitu obkrožena z družino.

Aretha Franklin je v dolgoletni karieri prejela 18 nagrad grammy, vključno z nagrado za življenjske dosežke. Med njenimi najprepoznavnejšimi uspešnicami so tudi (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, Day Dreaming, Jump to It, Freeway of Love in A Rose Is Still A Rose.

Pevka je imela že več let zdravstvene težave. Leta 2010 so ji odkrili raka trebušne slinavke, že prej pa se je spopadala z alkoholizmom, odvečnimi kilogrami in kajenjem. V minulih letih je odpovedala že več nastopov, te so ji odsvetovali tudi njeni zdravniki. Nazadnje je nastopila novembra lani v New Yorku na dogodku fundacije Eltona Johna, ki se bori proti aidsu, zadnji javni nastop pa je imela v Filadelfiji avgusta lani.

Leta 1987 je bila kot prva ženska sprejeta v Dvorano slavnih rock'n'rolla. Leta 2005 jo je tedanji ameriški predsednik George W. Bush odlikoval z medaljo svobode, najvišjim ameriškim civilnim odlikovanjem, ki ga podeljujejo za prispevke k ameriškim interesom, miru v svetu ter za kulturne in druge dosežke.

Vest o smrti glasbene ikone odmeva v svetu, vse od politike do zabavne industrije. Odzivi so si enotni v misli, da je pevka dala izjemen pečat ameriški kulturi v najširšem pomenu te besede.

Pevka Barbra Streisand je tvitnila, da Aretha ni bila le izjemna pevka, temveč tudi izjemno vplivna osebnost v boju za državljanske pravice.

Pevec Paul McCartney v svojem tvitu med drugim sporoča, da naj si ljudje vzamejo čas in se v mislih zahvalijo za izjemno življenje Arethe Franklin, "kraljice naših src, ki nas je vse navdihovala vrsto let". Tudi nekdanji Beatle se je spomnil tako njene izjemne glasbene kot tudi človeške plati.

Tvit Eltona Johna med drugim obsega misel "Kraljica je mrtva. Naj živi Kraljica".

Ameriški predsednik Donald Trump je zapisal: "Kraljica soula Aretha Franklin je mrtva. Bila je krasna ženska z božjim darom - glasom. Pogrešali jo bomo."

Politik in borec za državljanske pravice Jesse Jackson je za lokalno televizijo povedal, da je svet danes izgubil veliko glasbe. "Nikoli ni nehala služiti, nikoli ni nehala skrbeti, nikoli ni nehala deliti," je tudi dejal Jackson.

Na smrt sta se odzvala tudi Bill in Hillary Clinton. "S Hillary žalujeva za najino prijateljico Aretho Franklin, ki je bila eden največjih državnih zakladov," je zapisal nekdanji ameriški predsednik. Franklinovo, ki je pela tudi na njegovi inavguraciji, je opisal kot elegantno, milo in brezkompromisno v svoji umetnosti.


Najbolj brano