Umrl oče Asterixa Albert Uderzo

V starosti 92 let je umrl francoski stripar Albert Uderzo, najbolj znan kot ilustrator, ki je upodobil neumrljivega Asterixa.

Albert Uderzo ob Asterixu
Albert Uderzo ob Asterixu  

“Albert Uderzo je umrl v spanju na svojem domu v Neuillyju zaradi srčnega napada, nepovezanega s koronavirusom. Že več tednov je bil zelo utrujen,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal njegov zet Bernard de Choisy.

Sin italijanskih priseljencev Albert Uderzo, ki bi 25. aprila dopolnil 93 let, in pisec poljskih korenin René Goscinny (1926-1977) sta leta 1959 ustvarila izviren in kakovosten strip z glavnim junakom Asterixom, majhnim, a bistroumnim in pogumnim galskim bojevnikom, ob katerem je vselej njegov nadnaravno močni, obilni in ne prav inteligentni prijatelj Obelix. Stripovske zgodbe o neuklonljivi galski vasici, ki se s pomočjo čarobnega napoja upira mogočnemu - in v stripu tudi zelo smešnemu - Rimskemu imperiju, pa tudi gusarjem in drugim, so doslej zapolnile že 38 epizod, polnih vznemirljivih pustolovščin, duhovitih namigov na zgodovinske in sodobne dogodke, satiričnih puščic in besednih iger.

Po Goscinnyjevi prezgodnji smrti je strip ustvarjal Uderzo sam, po njegovi upokojitvi leta 2011 pa jih pisec Jean-Yves Ferri in risar Didier Conrad. Pri nas sta stripe o Asterixu v prevodu Aleša Bergerja v letih 1990-2000 izdajali sprva založba Didakta in zatem Egmont, zadnjih sedem let pa jih v sodelovanju z več prevajalci pri svoji založbi Graffit izdaja Izolan Vlado Grlica, ki je pred leti za naš časopis pojasnil, da Uderzo bdi nad izdajami svojih stripov po svetu: “V vsaki državi ima sodelavce, ki preverijo in komentirajo prav vsak stripovski oblaček in mu pošljejo poročilo. Uderzo v desetih delovnih dneh potrdi oziroma zavrne predlagane prevode. Imeli smo srečo, da nam ni ničesar zavrnil. Glede nekaterih podrobnosti nas je prosil za pojasnilo in po našem odgovoru prevajalske rešitve sprejel.”


Najbolj brano