Umrl je znani hrvaški umetnik Vladimir Dodig Trokut

V 70. letu starosti je v ponedeljek v Zagrebu preminil ugledni hrvaški umetnik, zbiralec umetnin in arhivar Vladimir Dodig Trokut. S svojim nekonvencionalnim vedenjem in bohemsko podobo je bil eden simbolov manj izpostavljenega umetniškega Zagreba in Hrvaške.

Vladimir Dodig Trokut je znan kot ustanovitelj prvega svetovnega 
Anti-muzeja, ki je zastavljen kot projekt in ne kot običajen 
muzejski prostor. Foto: anti-muzej.com
Vladimir Dodig Trokut je znan kot ustanovitelj prvega svetovnega Anti-muzeja, ki je zastavljen kot projekt in ne kot običajen muzejski prostor. Foto: anti-muzej.com

ZAGREB > Vladimir Dodig Trokut se je rodil leta 1949 v Kranju, umetniško delovanje je začel leta 1968 v Splitu, nadaljeval pa v Zagrebu, v katerem je ustvarjal 40 let. Občasno je živel in deloval zunaj Hrvaške, med drugim pa se je družil s svetovno znanimi umetniki, kot sta Joseph Beuys in John Cage.

Znan je kot ustanovitelj prvega svetovnega Anti-muzeja, ki je zastavljen kot projekt in ne kot običajen muzejski prostor. Gre za proces, ki vsebuje vse tiste pojave, ki niso zajeti z obstoječo obliko zavesti o kulturi, in procese, ki se nahajajo na obrobjih kulturnih determinant. "Dejstvo je, da je antimuzejski koncept mednarodno sprejet, segmentalno uresničen in je predstavljen v več kot petih državah", so zapisali na spletni strani Hrvaškega društva likovnih umetnikov ob objavi smrti Dodiga Trokuta.

Zbral je več kot pol milijona različnih artefaktov, med katerimi so mnogi pozabljeni uporabni predmeti iz nedavne zgodovine. Večino je mogoče videti na spletni strani Anti-muzeja, ker svoje monumentalne zbirke ni uspel namestiti v enem samem poslopju, temveč so predmeti shranjeni na 35 lokacijah na Hrvaškem in v drugih državah.

Dodig Trokut je pripravil več kot 700 umetniških projektov, kot so razstave, performansi, instalacije in gledališke predstave. Zagnal je in vodil več umetniških skupin, kot so Crveni Peristil, Manifest 72 ali Atributivna participacija. Bil je tudi filmski umetnik in pesnik. Veljal je za mistika, ukvarjal se je tudi s šamanizmom v umetnosti.

Njegove umetniške dosežke je možno videti tudi v več svetovnih zbirkah in muzejih.


Najbolj brano