Umrl je zborovodja in pedagog dr. Mirko Slosar

V 77. letu starosti je umrl glasbeni pedagog in zborovodja dr. Mirko Slosar iz Ilirske Bistrice, ki je pomembno prispeval k razvoju slovenskega zborovstva, zlasti na domačem Primorskem. Letos bi praznoval 60-letnico dirigiranja.

Mirko Slosar predlani z MePZ Obala Koper  Foto: Jana Jocif, MePZ Obala
Mirko Slosar predlani z MePZ Obala Koper  Foto: Jana Jocif, MePZ Obala

ILIRSKA BISTRICA > Mirko Slosar se je 17. oktobra 1942 rodil na Reki, odraščal pa v Jelšanah pri Ilirski Bistrici. Njegova glasbena pot se je pričela na koprskem učiteljišču, kjer je pred 60 leti za petje zagreta četverica ustanovila kvartet - prvi tenor je prepeval Ivan Mavec, drugi tenor Erkole Jerman, drugi bas Dario Dujmovič in prvi bas Mirko Slosar, ki je kvartet tudi vodil. Dosegali so lepe uspehe in nastopili tudi na veliki proslavi v Trstu, a po maturi leta 1962 razpadli.

Slosar je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, magisterij iz zborovskega dirigiranja je opravil v Beogradu, iz glasbene pedagogike pa doktoriral na ljubljanski akademiji. Delal je kot glasbeni pedagog na osnovni in srednji šoli, svetovalec za glasbeno pedagogiko pri Zavodu za šolstvo, urednik glasbenega programa Radia Koper - Capodistria, kot svetovalec za glasbeno dejavnost ZKO Koper in kot profesor na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Pogosto je predaval tudi na zborovodskih seminarjih ZKOS in kot mentor svetoval številnim kolegom. 

Kot dolgoletni zborovodja Mladinskega mešanega zbora Gimnazije Koper in Mešanega zbora Obala Koper je vzgojil več generacij zborovskih pevcev in z njimi dosegal uspehe tudi po Evropi in svetu. Predlani je Slosar ob 40-letnici MePZ Obala Koper postal tudi častni član tega zbora.

“Vrsta zlatih odličij z mariborske Naše pesmi in številnih mednarodnih tekmovanj in festivalov priča o neutrudnem strokovnem delu in imenitni umetniški potenci,” so o Slosarjevem delu pred leti zapisali pri Javnem skladu za kulturne dejavnosti (JSKD).

Slosar, ki je za svoje delo prejel več priznanj in nagrad, tudi Gallusovo plaketo in bronasto plaketo JSKD, je bil pomemben še pri oživitvi Učiteljskega pevskega zbora Emil Adamič v Ljubljani, ki se je pod njegovim vodstvom iz kadrovske zagate in ustvarjalne krize številčno in kvalitetno razrasel.

Slosar je vodil tudi mešani pevski zbor Svoboda iz Izole, s katerim je med drugim osvojil zlato plaketo na tekmovanju Naša pesem v Mariboru. Več let je vodil Portoroški zbor in z njim dosegel prav tako lepe mednarodne uspehe, bil je tudi umetniški vodja Tržaškega okteta, v domači Ilirski Bistrici pa je bil neprecenljiv še posebej kot dolgoletni zborovodja Moškega pevskega zbora Dragotin Kette. Kot mentor je rad pomagal tudi bistriškemu dekliškemu komornemu zboru Vox Ilirica, ki ga je ustanovila in dolgo vodila njegova sestra Marija Slosar Lenarčič.


Najbolj brano