Umrl je režiser in scenarist Aleš Verbič

V 62. letu starosti je umrl filmski in televizijski režiser ter scenarist Aleš Verbič, poroča MMC RTV Slovenija. Režiral je več filmov, v sodelovanju s TV Slovenija pa ustvaril nekaj dokumentarcev. Njegov triler Morana je bil slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja, kratki film Nekoč je bilo pa je bil nominiran za zlatega medveda na Berlinalu.

Fotografija je simbolična. (Foto vir: pixabay.com)
Fotografija je simbolična. (Foto vir: pixabay.com) 

LJUBLJANA > Filmsko režijo je študiral na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Leta 1987 je po koncu študija prejel Prešernovo nagrado.

MMC med Verbičevimi režijami navaja kratki televizijski film Ballet du temps: Jaz sem ples in ples je naš čas (2019), dokumentarna filma, ki ju je režiral v produkciji TV Slovenija Slovenec po izbiri (2019) in 2Cellos 2Obraza (2017), ter film Morana (1993). Deloval je tudi kot scenarist, dejaven pa je bil še na področju animacije in režije glasbenih dogodkov ter kot snemalec.

Njegovi filmi so bili večkrat nagrajeni. Za režijo filma Nekoč je bilo (1988) je prejel zlato nagrado Metoda Badjura, film je bil leta 1991 nominiran za najboljši film festivala Court Metrage de Clermont-Ferrand. Leto prej si je s filmom, za katerega je spisal tudi scenarij, prislužil tudi nominacijo za zlatega medveda za kratki film na Berlinalu.

Njegovo grozljivko Morana je Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU) leta 1994 predlagalo Ameriški filmski akademiji kot kandidata za oskarja v kategoriji tujejezičnih filmov. Med nagradami velja omeniti še Badjurovo nagrado za vrhunske dosežke na filmskem področju.


Najbolj brano