Umrl ameriški filmski igralec Burt Reynolds

V starosti 82 let je danes na Floridi umrl ameriški filmski igralec Burt Reynolds, ki je zaslovel predvsem v 70. in 80. letih z vlogami v filmih Odrešitev (Deliverance) in Smokey in Bandit, leta 1997 pa je za stransko vlogo v filmu Vroče noči (Boogie Nights) prejel zlati globus in bil nominiran za oskarja.

Burt Reynolds Foto: Wikipedia/Alan Light
Burt Reynolds Foto: Wikipedia/Alan Light

LOS ANGELES > Kot je sporočil njegov manager Erik Kritzer, je Reynolds umrl v bolnišnici zaradi zastoja srca.

Na vrhuncu kariere je veljal za enega najbolj zaželenih hollywoodskih igralcev. Poleg številnih karakternih vlog je odigral tudi v kar nekaj družinskih filmih.

Burton Leon Reynolds Jr. se je rodil v Lansingu v ameriški zvezni državi Michigan. Z desetimi leti se je z družino preselil na Florido. Študiral je na tamkajšnji univerzi in se poigraval z mislijo, da bo postal profesionalni igralec ameriškega nogometa. Po prometni nesreči so se mu sanje razblinile.

Razmišljal je, da bi se, tako kot njegov oče, pridružil policijskim vrstam, a mu je oče dejal, naj najprej konča študij. Med šolanjem je spoznal Watsona B. Duncana III, ki ga je prepričal, da nastopi v njegovi predstavi. Za vlogo je leta 1956 prejel nagrado za dramsko igro in se odločil, da bo postal igralec.

Reynoldsova kariera se je začela vzpenjati na začetku 60. let. Med njegovimi bolj znanimi filmi iz tega obdobja je Armored Command v režiji Byrona Haskina.

Reynolds je nastopil v številnih filmih in televizijskih serijah, veliki preboj pa je dosegel v 70. letih minulega stoletja z nepozabno vlogo v filmu Odrešitev v režiji Johna Boormana. V njem je upodobil Lewisa, moža divjine, ki prijatelje povabi na izlet s kanujem, ta pa se spremeni v srhljivo izkušnjo.

V omenjenem obdobju je imel Reynolds priložnost sodelovati z Woodyjem Allenom pri filmu Vse, kar ste želeli vedeti o seksu, dve leti kasneje pa je v filmu Spopad v jetnišnici v režiji Roberta Aldricha nastopil v vlogi igralca ameriškega nogometa.

Zaigral je tudi v filmskih klasikah Smokey in Bandit v režiji Hala Needhama, Dirka Cannonball režiserja Hala Needhama ter Sharkyjeva mašina v režiji Williama Diehla. Med kultne sodi tudi njegova vloga Jacka Hornerja v filmu Vroče noči v režiji Paula Thomasa Andersona. Zanjo je prejel zlati globus za stransko vlogo. V bogati zbirki nagrad ima Reynolds tudi zlati globus za najboljšega igralca v televizijski seriji Evening Shade.

Reynolds je veljal za enega najbolj zaželenih hollywoodskih igralcev. Slovel je kot seks simbol in pripisovali so mu številne afere. Poročen je bil dvakrat. Prvič z Judy Carne med letoma 1963 in 1965, drugič pa z Loni Anderson, od leta 1988 do leta 1993. Z Andersonovo sta posvojila sina Quintona.


Najbolj brano