Ukrepi pehajo kulturo čez previs

Z balkona novogoriškega gledališča so danes zvenele glasba in pesmi. Vseslovenski pobudi Pet pred dvanajsto! V boju za kulturo., ki jo je zanetil Narodni dom Maribor, so se pridružili tudi novogoriški Kulturni dom, SNG Nova Gorica, Goriška knjižnica Franceta Bevka in Goriški muzej. In s tem opozorili na katastrofalne posledice, ki jih imajo za kulturo nerazumni ukrepi zoper epidemijo. Z istim sporočilom sta glasba in poezija odzvanjali še drugod po Sloveniji, tudi v Piranu.

Gledališka igralka Medea Novak in reper Smaal Tokk(levo)  sta med 
drugimi nastopila na improviziranem odru na balkonu SNG Nova 
Gorica, kjer so se včeraj v boju za kulturo zbrali pet pred 
dvanajsto.    Foto: Mitja Marussig
Gledališka igralka Medea Novak in reper Smaal Tokk(levo) sta med drugimi nastopila na improviziranem odru na balkonu SNG Nova Gorica, kjer so se včeraj v boju za kulturo zbrali pet pred dvanajsto.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Zaprta gledališča, prazni koncertni odri, kinodvorane, skrajno omejen ali zgolj občasen dostop v knjižnice, galerije, muzeje, strokovno nedomišljeni ukrepi, sprejeti z danes na jutri, brez razmisleka, kaj pomenijo za ustvarjalce in občinstvo, ki so ustanove in ustvarjalce potisnili na rob preživetja ... To je danes realnost kulture pri nas. Akterji iz kulturnega sektorja, združeni v vseslovenski pobudi, imajo dovolj. Javnosti in odločevalcem so danes z balkonov kulturnih institucij poslali sporočilo, da je napočil skrajni čas za odpiranje prizorišč in dvoran ter reševanje kulturnega sektorja. V Novi Gorici so se pet pred dvanajsto na balkonu Slovenskega narodnega gledališča združili novogoriški Kulturni dom, SNG Nova Gorica, Goriška knjižnica Franceta Bevka in Goriški muzej.

Glasen aplavz klicu umetnosti na Tartiniju
Danes je pet minut pred 12. uro glasba zazvenela tudi v Piranu, ko sta z okna Tartinijeve hiše zaigrala violinista Žiga Cerar in Ina Lorbek, nakar je z balkona občinske palače Tintoretto odzvanjal kantavtor Jure Lesar z akustično kitaro. Tako so se tudi v Piranu na pobudo Avditorija Portorož pridružili pobudi Pet pred dvanajsto Narodnega doma Maribor, ter z ostalimi jasno in glasno sporočili: napočil je skrajni čas za odpiranje prizorišč in dvoran ter reševanje kulturnega sektorja. Varno in brez kršenja odlokov so ustvarjalci mimoidočim ponudili vsaj nekaj trenutkov užitka ob kulturi - in to po mesecih končno v živo. Glasno ploskanje naključno zbranega občinstva na Tartinijevem trgu pa je prav tako ponudilo hipni občutek zelo pogrešane kulturne običajnosti. AP

Kultura je hrana

“Ne moremo uoprt iz danes na jutre. Nestojte delat neumosti. In pole, kej, za koga bomo oprli, za une tri mušketirje, k bojo pršli noter. Ma čo, sej bo več hostes ku gledalcou,” je absurdno določilo, da se lahko gledališča odprejo, a za največ deset gledalcev, komentiral moderator dogodka, gangsta reper Smaal Tokk, v katerega se je prelevil umetniški vodja novogoriškega SNG Marko Bratuš. In trideseterici ljubiteljev kulture, ki so se v podporo zbrali pod balkonom gledališča, pojasnil, zakaj so tam: “Danes smo teli sporočit, da je kultura duhovna hrana za ljudi. Ma ne boste vjrvali, ma je kultura tudi hrana, prou konkretna, tudi za kulturnike.”

(foto: Mitja Marussig)

V kratkem, 15-minutnem simboličnem programu, ki je bil pravzaprav prvi kulturno-umetniški dogodek v živo po dolgih mesecih, je igralka SNG Medea Novak prebirala iskrive pesmi Janija Kovačiča, zapela je Tatjana Mihelj, na saksofon pa je zaigral David Mozetič.

Kultura v živo, tako potrebna v vsakdanjem življenju, je tako za četrt ure vzbudila pridih normalnosti. “Skrajni, res skrajni čas je, da se ljudje zopet vrnejo v gledališča, muzeje, na koncerte,” se je strinjal direktor Goriškega muzeja Vlado Peruničič. Pritrdil je, da tisti, ki delajo v kulturi, očitno na vladni strani nimajo sogovornika. In opozoril, da so v muzeju med drugim odpadle številne prireditve, Irena Škvarč, direktorica Goriške knjižnice Franceta Bevka, pa je kot večjo težavo navedla karanteno za knjige.

Občinstvo v Novi Gorici je simbolični kulturno-umetniški protestni dogodek po dolgem zaprtju pozdravilo z aplavzom izpod dežnikov. (foto: Mitja Marussig)

Odpiranje za deset ljudi: med nesmiselnim in neuresničljivim

“Pet pred dvanajsto bije tudi slovenski kulturi, zato smo se zbrali, da opozorimo: kultura je še kako pomembna za naš obstoj! V času epidemije pa je na hudi preizkušnji. Ustanove so še vedno zaprte, izvajanje prireditev za zgolj deset ljudi pa je nesmiselno in z marsikaterega vidika tudi neuresničljivo,” pa je opozorila direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc. Zavedajo se resnosti epidemije, a pričakujejo ukrepe, ki bodo omogočili odprtje kulturnih ustanov in delo samostojnim ustvarjalcem. “Hvalevredno je, da jim država pomaga s temeljnim dohodkom, a je zanje velik problem prav to, da ne morejo kreativno ustvarjati in se izražati,” poudarja Pavla Jarc.

Simbolično so se pobudi pridružili tudi v Kulturnem domu v Gorici, kjer so tiskovno konferenco ob 40-letnici tega pomembnega slovenskega kulturnega središča sklicali prav “pet minut pred dvanajsto” in obenem odprli prvega v nizu dogodkov ob jubileju - razstavo s pomenljivim trijezičnim naslovom Rokovanje kultur - La cultura in una stretta di mano - Culture in t'une strete di man.

“Naj bo jasno: ne nasprotujemo strokovno utemeljenim ukrepom”
Za kulturo se je treba boriti! so danes sporočali v vseslovenski pobudi, ki je obsijana s soncem najglasneje odzvanjala prav v Mariboru, kjer so jo sprožili v tamkajšnjem Narodnem domu. Različni ustvarjalci pa so se oglašali z balkonov na več koncev. Slišati je bilo Zorana Predina, harmonikarja Marka Hatlaka, kitarista Igorja Leonardija, bobnarja skupine Elvis Jackson Marka Soršaka - Sokija in druge. V svoji poslanici, ki so jo kulturne ustanove posvojile od pobudnice v Mariboru, pa med drugim sporočajo, da organizatorji ne zanikajo virusa, ne marginalizirajo nevarnosti bolezni, zdravstvene krize, skrbi za varovanje zdravja in solidarnosti za zaščito najšibkejših: “Naj bo jasno, da ne nasprotujejo strokovno utemeljenim ukrepom. Istočasno pa ne razumejo in prav tako ne sprejemajo odločitev, da kulturnih dogodkov ne morejo in ne smejo prirejati, četudi ob spoštovanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje epidemije.”
Opozarjajo, da so že dokazali, da je ob upoštevanju premišljenih, smiselnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe izvajanje in obiskovanje kulturnih prireditev, predvsem na prostem, a tudi v zaprtih prostorih, lahko varno. Sedaj zato zahtevajo sogovornika, ki jim bo povedal, ozirajoč se na dobre prakse, kako in pod katerimi pogoji smejo izvajati svoje poslanstvo. Ter dodajajo, da trmastega vztrajanja odločevalcev pri prepovedi prirejanja kulturnih prireditev ni več mogoče razumeti drugače kot povsem politično odločitev in popolno brezbrižnost do tega segmenta javnega življenja. “Prizadeti ne razumejo podcenjevanja ter nepriznavanja potrebe živega stika kulture z ljudmi. Kultura je vedno bila in vedno bo združevalna, zato tudi nujno potrebna. Danes je skrajni čas za sanacijo vseh negativnih posledic, ki jih je stanje na področju kulture v zadnjem letu povzročilo: moralnih, čustvenih in materialnih,” so še zapisali v pobudi, ki se ji je danes pridružilo 25 ustanov. MPG

Najbolj brano