Ukrajina je zmagovalka Evrovizije

Ukrajinski Kaluš Orkestra je s pesmijo Stefania odnesel zmago na letošnjem 66. tekmovanju za pesem Evrovizije v italijanskem Torinu.

Glasovi občinstva so ponesli ukrajinsko zasedbo Kaluš Orkestra do 
zmage na 66. tekmovanju za pesem Evrovizije. Foto: EBU / Corinne Cumming
Glasovi občinstva so ponesli ukrajinsko zasedbo Kaluš Orkestra do zmage na 66. tekmovanju za pesem Evrovizije. Foto: EBU / Corinne Cumming

TORINO > Potem ko je po oddaji točk strokovnih žirij vseh sodelujočih držav najbolje kazalo Veliki Britaniji in njenemu izvajalcu Samu Ryderju s pesmijo Space man, so glasovi gledalk in gledalcev povzdignili na prvo mesto ukrajinski Kaluš Orkestra s pesmijo Stefania.

Ta je tudi zaradi vojne že od vsega začetka Evrovizije veljala za enega od glavnih favoritov.

Kot je poudaril 27-letni pevec skupine Oleg Psjuk, je etno pesem s pridihom hip hopa Stefanija predvsem poklon njegovi mami, je nepolitična pesem, ne pa pesem o vojni. Pravila tekmovanja namreč izrecno prepovedujejo politične opredelitve na odru.

“Pesem je bila napisana že dolgo pred izbruhom vojne. V njej ni niti besede o vojni,” je poudaril Psjuk. “Ko se je začela vojna v Ukrajini, so številni začeli razbirati nove pomene besedila ter enačiti mater in Ukrajino. Pesem zdaj številnim v Ukrajini nekaj pomeni. Po našem (evrovizijskem) nastopu upamo, da bo to veljalo tudi za številne v Evropi,” je še povedal.

Srbija na petem mestu

Velika Britanija, ki je lani pristala na zadnjem mestu, se ji je uvrstila takoj za Ukrajino. Na tretjem mestu je Španija, na četrtem Švedska, na peto pa se je uvrstila srbska izvajalka Konstrakta s skladbo In corpore sano.


Najbolj brano