“Tukaj sva zaradi sporočila najine pesmi”

19-letno Zalo Kralj in 22-letnega Gašperja Šantla so bralci Primorskih novic lahko spoznali že novembra lani, v intervjuju, med katerim se ne sogovornikoma ne nam ni moglo sanjati, da bi lahko že čez nekaj mesecev nastopila na izboru za Pesem Evrovizije. Mlada, preprosta, zasanjana, zaljubljena, tudi v svojo glasbo. Še manj verjetno se je mnogim zdelo, da bi lahko prišla v finale. Zmota!

Zala Kralj in Gašper Šantl sta že med novembrskim intervjujem v 
koprskem Circolu, kjer je nastala fotografija,   pustila vtis, da sta 
preprosta, a samosvoja.     Foto: Maja Pertič Gombač
Zala Kralj in Gašper Šantl sta že med novembrskim intervjujem v koprskem Circolu, kjer je nastala fotografija, pustila vtis, da sta preprosta, a samosvoja.  Foto: Maja Pertič Gombač

TEL AVIV > Po torkovi uvrstitvi v finale sta iz Tel Aviva sporočila: “Preden sva šla na oder, sva bila malo živčna, a na odru nama je bilo res lepo. Uživala sva. Občutki so mešani, ker te celodnevno čakanje, vaje, pritiski in situacije utrudijo, vendar ko se spomniš, zakaj si res tu, daš vse od sebe. Predstavila sva svojo glasbo, se dotaknila vsaj enega srca in ostala zvesta sebi.”

Danes smo jima po spletni pošti poslali nekaj vprašanj in tudi v njih ostajata zvesta ... sebi.

Med najpogostejšimi vprašanji, ki se pojavljajo na spletu, je tudi tisto, ali bosta tudi v finalu oblečena preprosto v belo ali lahko gledalci pričakujejo kako presenečenje. Ne, belega lateksa gotovo ne bo. Ostala bosta zvesta sebi.

Najprej iskrene čestitke. Očitno se nista dotaknila le enega srca. Marsikoga je uvrstitev presenetila - razlage o političnem podeljevanju točk, medsosedski naklonjenosti niso našle plodnih tal. Kako si pojasnjujeta svojo uvrstitev po prespani noči?

“Sva presrečna, da sva tukaj in zelo vesela uvrstitve v finale. Danes gledava na vse bolj pozitivno, včeraj sva bila res utrujena in malce nerodna. Vesela sva, da so najino pesem ljudje tako dobro sprejeli.”

Kdo se je vaju minule dni s svojo glasbo posebej dotaknil? Navijata za koga?

“Zelo sva se ujela z Islandci in San Marinom. Morda prav zaradi tega, ker predstavljamo drugačen slog glasbe. Veliko smo se družili v zaodrju in na vajah. Islandci so nam prav posebej kul.”

Po razglasitvi smo lahko prebrali, da bi zlasti Zala z veseljem včeraj zapustila “evrovizijski cirkus”. Celota vama ni najbolj pisana na kožo, mar ne? Kakšno je sicer vzdušje?

“To, da sva tukaj in da sva se uvrstila v finale, nama pomeni ves svet! Vendar sva imela za sabo dva zelo naporna dneva. In res sva pustila vse na odru, da bi se dotaknila čim več src, in mislim, da nama je to tudi uspelo. Vendar sva bila po vsem tem zelo utrujena in, kot sva že povedala, nerodna.”

Delujeta pa zelo neobremenjeno, tudi iz vajinih objav na socialnih omrežjih veje, da skušata predvsem uživati, denimo na plaži ... Kakšen je svet glasbene industrije, kakršen se vama kaže v zakulisju Eurosonga?

“Rada imava morje, plaže, humus, makarone in falafel. V tem uživava in se na svoj način sproščava in pripravljava za nastope in vaje. Rada imava svoj mir, ker potem veva, da lahko le na tak način izvedeva resnično dober nastop. Eurosong je res velik šov. Mislim, da se ne more nihče pripraviti na to, kar ga čaka tukaj. Neverjetna in zelo glasna in barvita glasbena dogodivščina.”

Z nastopom na Eurosongu potrjujeta, da očitno ne verjameta v bojkot, h kateremu mnogi vaši glasbeni kolegi in aktivisti pozivajo zaradi nevzdržnih razmer, ki jih Palestincem povzroča država gostiteljica. Kaj lahko kot glasbenika naredita? Vama je to vprašanje sploh pri srcu?

“Tukaj sva zaradi najine glasbe in sporočila, ki ga nosi najina pesem Sebi.”


Najbolj brano