To je jazz, ki sega čez

Drevi ob 20.15 se bo v mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica s koncertom Boštjan Simon Quinteta začel festival Oktober jazz. V tako mali kakor veliki dvorani ter v vili Vipolže v Brdih se bo do sobote zvrstilo še pet koncertov z glasbeniki iz Nemčije, ZDA, Norveške, Italije in Slovenije.

Festival bo drevi odprl Boštjan Simon Quintet.
Festival bo drevi odprl Boštjan Simon Quintet.  

NOVA GORICA > Festival, vključen v občinsko tematsko festivalsko leto Nova Gorica - mesto kulture 2019, že tradicionalno sodelovanje z društvom Controtempo iz Krmina in festivalom Jazz&Wine of Peace letos nadgrajuje z novim sodelovanjem - Kulturni dom Nova Gorica se je povezal še z Mandau Jazz Festivalom iz Zittaua, nemškega mesta, ki kakor Nova Gorica pripravlja prijavo za evropsko prestolnico kulture leta 2025.

Festival bo drevi odprl kvartet, v katerem igrajo Boštjan Simon (tenor in sopran saksofon), Mirko Cisilino (trobenta), Luigi Vitale (vibrafon), Goran Krmac (tuba) in Bojan Krhlanko (bobni). Predstavili bodo novo ploščo The Ark, ki je plod Simonovega raziskovanja bogastva poliritmične Afrike in mojstrstva jazzovskega kvinteta, sestavljenega iz glasbenikov mlajše generacije.

Jutri ob 20.15 bo v veliki dvorani kulturnega doma sledilo darilo ameriške ambasade, koncert skupine Winds Aloft - pihalnega kvinteta orkestra Zračnih sil ZDA v Evropi. Zasedba ima sedež v zračnem oporišču Ramstein v Nemčiji, na njegovem repertoarju pa so različni slogi, tudi klasika, jazz, broadwayska glasba in ragtime.

V četrtek ob 20.15 bo v mali dvorani nastopil mednarodni Quartzite4tet, ki so ga leta 2016 ustanovili študentje na glasbeni akademiji v Rotterdamu. V njem igrajo Rok Zalokar (klaviature), Marko Jugovic (vibrafon), Elvis Homan (bobni) in Dejan Hudoklin (bas kitara). “Quartzite4tet je ekstremno kompaktna, granularna in metamorfna kamnina, sestavljena iz kvarcitov,” opisujejo glasbo, s katero raziskujejo meje ter gradijo mostove med sodobno klasično glasbo, jazzom in improvizacijo.

V petek ob 20.15 se bo na istem odru oglasil nemški Richard Ebert Quartet. Zanj je značilen umirjen slog, poln poezije in eksperimentalnih zvočnih kolažev.

V soboto ob 11. uri bo v veliki dvorani koncertiral štiričlanski Area Open Project, ki ga vodi 68-letni pianist Patrizio Fariselli, najznamenitejše skladbe legendarne italijanske skupine Area pa prepeva Claudia Tellini.

Festival bo v soboto ob 16. uri v vili Vipolže sklenil ameriško-norveški trio, ki ga sestavljajo saksofonist in klarinetist David Murray, kontrabasist Ingebrigt Håker Flaten in bobnar Paal Nilssen-Love, slednja tudi člana znanega norveškega tria The Thing, ki je na istem festivalu in istem prizorišču nastopil lani, na razprodanem koncertu.

Vstopnice za koncert skupine Winds Aloft so brezplačne, za drevišnji, tretji in četrti večer so naprodaj po 10 evrov, za sklepna koncerta pa po 20 evrov.   


Najbolj brano