The Stroj so Koper stresli do žuljev

Četrtkovo spokojnost koprskega Martinčevega trga so včeraj zmotili posebni gostje iz Laškega. Najbolj znan slovenski tolkalski kolektiv se je odzval povabilu organizatorjev festivala Jeff in dodobra stresel prizorišče.

Na oder Martinčevega trga, kamor jo je povabil Klub študentov občine Koper,   je druščina The Stroj stopila leto in pol po zadnjem koncertu. Foto: Kristian Župan
Na oder Martinčevega trga, kamor jo je povabil Klub študentov občine Koper, je druščina The Stroj stopila leto in pol po zadnjem koncertu. Foto: Kristian Župan

KOPER > Četrt stoletja že šteje kolektiv The Stroj, ki ga je v poznih 90-ih ustanovil raziskovalec zvoka Primož Oberžan in ustvaril zvočno mašino, v kateri se surovo udrihanje po plastičnih in kovinskih sodih ter drugih tolkalih iz odsluženih materialov meša s sintetiko elektronskih inštrumentov.

Kot so nam prepoteni in polni žuljev, a zadovoljni z opravljenim, povedali po koncertu, so se na koprskem odru “počutili kot šolski razred, ki se je vrnil s počitnic”. Njihovi nastopi so postali prava redkost (nazadnje so koncertirali pred letom in pol). V časih, ko se uspeh glasbenikov meri bolj kot ne v milijonih ogledov na spletnih kanalih, to sicer ne preseneča. The Stroj pa je tip kolektiva, ki mu je za nabiranje lajkov mar manj kot za lanski sneg. Mar pa mu je za inovativne glasbene projekte, ki odstopajo od povprečja. Kjer je potreben njihov pečat, ga odtisnejo. Nazadnje so ga denimo pri musicalu skupine LaibachWir sind das Volk.


Najbolj brano