Teo Collori s skupino Momento Cigano z novo ploščo v Cankarjevem domu

Primorski kitarist Teo Collori bo skupaj s skupino Momento Cigano nocoj v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) predstavil najnovejšo ploščo Capitano Della Noche. Album desetih skladb so glasbeniki posneli v dnevni sobi z željo, da bi bili posnetki čim bolj intimni in zvočno iskreni.

Primorski kitarist Teo Collori bo skupaj s skupino Momento Cigano 
nocoj v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) predstavil 
najnovejšo ploščo Capitano Della Noche.  Foto: Andraž Gombač
Primorski kitarist Teo Collori bo skupaj s skupino Momento Cigano nocoj v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) predstavil najnovejšo ploščo Capitano Della Noche.  Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > To je četrta plošča z zasedbo Momento Cigano, ki jo je Collori ustanovil kmalu po diplomi iz jazza na Koroškem državnem konservatoriju v Celovcu leta 2010. Sprva je delovala kot trio, trenutno pa so v njej Metod Banko (ritem kitara), Matija Krečič (violina), Matej Kužel (klarinet) in Jošt Lampret (bas). Od takrat so izdali albume Hot Club Piran (2015), Kamerato muzikante (2018) in Molto Aligatore (2019).

Odmik od gypsy swinga

Kot je povedal Collori, so tokrat ponovno ustvarili svojo avtorsko glasbo, ki je instrumentalna in se odmika od gypsy swinga, ki so se mu posvečali pred tem. Opustili so ga zato, ker ga Francozi ustvarjajo zelo dobro in na neki točki lahko postane dolgočasno. Odmaknili so se v etno, tudi v indijski in afriški pridih, tako da "gredo na vse možne strani".

Sicer pa zelo težko opiše svojo glasbo, ker so popolnoma neobremenjeni s svojim stilom. "Nimamo nobene založbe, ki bi nam dihala za vratom, in lahko delamo, kar hočemo, zato je zelo odprto in komadi nastanejo brez nekih preračunavanj," je pojasnil.

Album posneli v dnevni sobi

Novi album Capitano Della Noche so posneli v dnevni sobi z željo, da bi bili posnetki čim bolj intimni in zvočno iskreni. Postprodukcije skoraj ni, olepšave in popravke so izklopili pred pritiskom gumba "record", so ob nocojšnjem koncertu, ki je razprodan, zapisali v CD.

Kot so še dodali, so kompozicijsko in izvedbeno so naredili še nekaj korakov naprej. Na plošči je mogoče prisluhniti flamenko rumbi, afro/gypsy stilu, italo-francoskemu valčku, indijski melodiki. Skupina v glasbo vključuje več vokala, ki pa vselej ostaja v vlogi inštrumenta, torej brez besedila.

Collori je znan tudi po sodelovanju z Magnificom, nastopal je kot glavni solist z Big Bandom RTV Slovenija, s katerim je leta 2021 posnel ploščo Gitara Parlante. Lani je s skupino Momento Cigano in Vladom Kreslinom objavil ploščo Živo, ki je nastala po krajši koncertni turneji po Sloveniji.


Najbolj brano