Temelji slovenstva so že razprodani

Pri Cankarjevi založbi je izšla knjiga Temelji slovenstva. Bibliofilska izdaja po besedah urednika Aljoše Harlamova prinaša sistematičen pregled slovenske zgodovine, predvsem zgodovine slovenske nacionalne misli od slovanske naselitve v vzhodnoalpski prostor. Razprodanih je že vseh 300 izvodov, v predprodaji na voljo po 1450 evrov. Redna cena knjige je 1990 evrov.

 Izvod je v predprodaji stal   1450 evrov; pošlo je vseh 300 izvodov.    Foto: Cankarjeva založba
Izvod je v predprodaji stal 1450 evrov; pošlo je vseh 300 izvodov.  Foto: Cankarjeva založba

LJUBLJANA > Kot je v četrtek na predstavitvi v dvorani SAZU povedal Aljoša Harlamov, je projekt začel že urednik Cankarjeve založbe Tine Logar, po njegovi upokojitvi pa ga je Harlamov prevzel s sourednico Nino Žitko Pucer.

V knjigi je približno 280 enot slikovnega gradiva v visoki resoluciji, ki so ga pridobili od institucij od Pariza do Budimpešte ter od Beograda do Münchna. Nekatero je objavljeno prvič. Knjiga je razdeljena na 61 poglavij. Peter Štih je prispeval poglavja od naselitve Slovanov v vzhodne Alpe do rabe slovenskega jezika v plemiških in meščanskih krogih v srednjem veku, Luka Vidmar se je posvetil zgodnjemu novemu veku od konca 15. do začetka 19. stoletja, Jernej Kosi je pripravil poglavja, vezana na t.i. dolgo 19. stoletje (od sredine 18. stoletja do 1918), Aleš Gabrič pa se je posvetil 20. stoletju.

Po Gabričevih besedah so poskušali v besedilih polemizirati s stereotipi o določenem dogodku, času ali procesu. Knjiga po njegovem mnenju deluje kot enoten pregled razvoja nečesa, kar imenujemo slovenstvo, s tem, da so se avtorji v procesu pisanja ves čas spraševali, kaj to pravzaprav je. Štih je dodal, da v knjigi ne predstavljajo le zgodovinskih dejstev, ampak v veliki meri tudi predstave, ki jih imamo o tem, kaj je slovenstvo.


Najbolj brano