Svetovna knjižna bera na svetovnem spletu

Mladinska knjiga je v spletni knjigarni emka odprla 34. prodajno razstavo Frankfurt po Frankfurtu. Osrednja tema letošnje razstave je pomen branja. Na voljo je več kot 5000 najboljših tujih knjig preteklega leta z različnih strokovnih področij ter v zadnjem letu nagrajenih leposlovnih del.

  Minula leta je sejem vabil v Konzorcij, letos pa na splet.  Foto: STA
Minula leta je sejem vabil v Konzorcij, letos pa na splet.  Foto: STA

Letošnji Frankfurtski sejem je bil pretežno digitalen in tudi največja razstava tujih knjig v Sloveniji zaradi zaprtja vseh knjigarn poteka prek spleta, sporočajo z Mladinske knjige.

Tako kot v minulih letih so tudi v središču 34. Frankfurta po Frankfurtu knjige s področja družboslovja, naravoslovja, humanistike in umetnosti ter odmevnejša leposlovna dela preteklega leta. Zastopanih je 250 založnikov iz Anglije, ZDA, Italije, Nemčije, Francije, Španije, Rusije, Hrvaške in Srbije, razstavljenih pa je več kot 5000 del.

Največ priročnikov je s področja kulinarike, turistike, osebne rasti in duhovnosti, zdravja in športa svetovno znanih založnikov, kot so Lonely Planet, Marco Polo, Dorling Kindersley in Penguin.

Med strokovnimi prednjačijo knjige vrhunskih mednarodnih strokovnjakov s področja naravoslovja in družboslovja, ki so jih izdale velike svetovne založbe ter univerze in inštituti. Sporočajo, da bodo na svoj račun prišli tudi vsi, ki jih zanima umetnost od slikarstva, oblikovanja in arhitekture do filma in fotografije.

Predstavljajo še dobitnike in nominirane za najpomembnejše mednarodne in evropske literarne nagrade: The Nickel BoysColsona Whitheada (Pulitzerjeva nagrada), Girl, Woman, OtherBernardine Evaristo (Bookerjeva nagrada 2019 in v ožjem izboru za Women's Prize for Fiction 2020), Hamnet Maggie O'Farell (Women's Prize for Fiction), The Mirror and the LightHilary Mantel (v ožjem izboru za Women's Prize for Fiction 2020), A Thousand ShipsNatalie Haynes (v ožjem izboru za Women's Prize for Fiction 2020), The New WildernessDiane Cook (nominacija za Bookerjevo nagrado), Burnt SugarAvni Doshi (nominacija za Bookerjevo nagrado), This Mournable Body Tsitsi Dangarembge (nominacija za Bookerjevo nagrado), The Shadow King Maaze Mengiste (nominacija za Bookerjevo nagrado), Shuggie BainDouglasa Stuarta (nominacija za Bookerjevo nagrado), Real Life Brandona Taylorja (nominacija za Bookerjevo nagrado), Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façonJeana-Paula Duboisa (Goncourtova nagrada) ...

Letošnja osrednja tema prodajne razstave je branje. Naslov Berem, da se poberem so povzeli po uspešnici dr. Mihe Kovača, ki pravi, da je branje v tujem jeziku “okno v svet, od koder vidiš tudi domov”. 


Najbolj brano